Werken met Tierrafino Beton Look

 

BetonLook Leemstuc Leempleister

Tierrafino Beton Look decoratieve leem-pleister voor wanden en plafonds in het interieur.

Toepassing Beton Look

Pleister voor voldoende dragende wanden in het interieur. Alleen als buitenpleister inzetbaar op tegen regenwater beschermde muren. Geschikt voor vochtige ruimtes; niet toepassen op plekken waar direct contact met water plaatsvindt.
Geschikt voor het 0,5 à 1 mm dik bepleisteren van vlakke en behangklare ondergronden zoals basisleem, kalk- en gipspleisters, beton en gipsplaat.
Tierrafino BetonLook kan worden toegepast op alle schilderklare ondergronden na voorstrijken met Tierrafino Contact Fine.

Voorbereiding van de ondergrond voor Beton Look leempleister

Dragend, constant droog, absorberend, vlak maar voldoende grof voor een mechanische hechting en vrij van stof en vet. Verwijder behang- en verfresten.
Gladde en niet zuigende ondergronden voorbehandelen met Tierrafino Contact Fine. Sterk absorberende ondergronden voorbehandelen met Tierrafino Fix of met weinig water bevochtigen en laten intrekken in de ondergrond vòòr het aanbrengen, zodat een langere verwerkingstijd en goede hechting verkregen wordt.  Tierrafino- Base en Kalk zijn bij uitstek ideale ondergronden voor BetonLook.

Tierrafino Beton Look verwerken

De laagdikte per aan te brengen laag bedraagt 0,5 – 1 mm.

Mat
Voor 1 m2 is 400-500 gram droog mengsel benodigd.
Breng één laag op met een spaan en laat drogen. Het verbruik ligt echter hoger bij verwerking op grove ondergronden.
Glanzend
Voor 1 m2 is 2 x 400-500 gram droog mengsel benodigd.
Breng de eerste laag op met een spaan en laat drogen. Breng vervolgens een tweede laag aan met een spaan en polijst de Glanzend met was
Verwerk laag de eerste en tweede laag zoals beschreven onder het kopje ‘Glanzend’. Breng ná droging vervolgens Tierrafino Wax aan.

Afwerkingen

Door de damp-open structuur van BetonLook kan vuil zich hechten.
Om die reden kan het product zonder nabehandeling alleen in decoratieve gebieden toegepast worden die niet te sterk belast worden met vuil. Indien de afwerking wordt na behandeld met Tierrafino Wax is de oppervlakte met water afneembaar. Breng daarvoor met een roller drie maal een mengsel aan van 50% Tierrafino Wax en 50% water. Wacht tussen elke gang tot het oppervlak opgedroogd is. Bij het aanbrengen van de derde gang dient BetonLook niet meer donker te worden. Indien dat toch het geval is kunt u overwegen extra lagen aan te brengen tot de BetonLook niet donkerder wordt.

Special Effects

BetonLook met weinig tekening
Breng max. 1,5 mm aan met een pleisterspaan, zorg dat de laagdikte
voldoende is zodat de grovere korrel in het materiaal niet aan het oppervlak ligt. Pleister het oppervlak wanneer het mat geworden is na aanstijven eventueel 1 keer na en laat drogen. Bij herhaaldelijk napleisteren zal er meer tekening en glans ontstaan.

BetonLook met fijne Marmorino-achtige afwerking
Breng ca. 1 mm aan met een pleisterspaan, breng een gewenste tekening aan met de spaan en laat drogen. Breng na droging een tweede, zo dun mogelijke laag aan. Pleister het oppervlak wanneer het mat geworden is na aanstijven. Bevochtig eventueel het oppervlak licht met een nevel van water en herhaal het pleisteren. Bij herhaaldelijk napleisteren zal er meer tekening en glans ontstaan.

BetonLook met fijne Travertino-achtige afwerking
Breng ca. 1,5 mm aan met een pleisterspaan. Door met een borstel of harde kwast te deppen in het oppervlak ontstaan er gaatjes en wordt er wat materiaal naar voren getrokken. Pleister het oppervlak wanneer het mat geworden is na aanstijven vlak, maar wel zo dat er gaatjes blijven.
Spuit eventueel met een nevel van water en pleister meer.
Bij herhaaldelijk napleisteren zal er meer tekening en glans ontstaan.
Voor het verkrijgen van een grove structuur voegt men aan de leemverven ca. 5% Tierrafino Finish toe. De leemfinish dient zorgvuldig door de leemverf geroerd te worden.

Droogtijd Beton Look

Onder normale condities (+20C en 60% relatieve luchtvochtigheid) is Tierrafino BetonLook droog tussen 2 tot 24 uur. Gebruik geen versnelde droging zodat de binder beter uit kan harden. Houdt BetonLook ook niet onnodig lang vochtig, het dient binnen 3 dagen droog te zijn.

Gereedschap

Veiligheidsbril, beschermende handschoenen, kuip, menger, spaarbord, troffel, plakspaan, japans stalen spaan, schilderstape.

Houdbaarheid

Beton Look is in droge toestand oneindig houdbaar. Bewaar droog.

Samenstelling

Diverse soorten klei, zand en een natuurlijke binder.

Dosering

Meng 1 kg BetonLook met 0,5 L water, ongeacht de gewenste afwerking. Roer het mengsel 5 min met een boormachine en een kleine verfmenger. Wacht minimaal 15 minuten en roer nogmaals 5 minuten. De laagdikte per aan te brengen laag bedraagt 0,5 – 1 mm. Eenmaal aangemaakt is BetonLook nog 5 dagen optimaal verwerkbaar. 1,5 mm – 1,5 kg/m2 op een vlakke ondergrond. Het verbruik ligt hoger op grove ondergronden.

Verdunner

Water.