Werken met Tierrafino DryPaint

Ecologisch Leem-schilderwerk

Tierrafino DryPaint vrij eenvoudig zelf verwerken

Voorbereiding van de ondergrond

De temperatuur van de lucht en de ondergrond dient minstens  5°C te zi|n. Constant droog en vrij van stof en vet. Zeer bont gekleurde ondergronden hebben een extra laag of een voorbehandeling nodig met Tierrafino Contact Fine.

Breng Tierrafino Contact Fine aan op gladde ondergronden,  waar twijfel is qua hechting en ondergronden die niet absorberen.
Breng Tierrafino Fix aan op zeer absorberende ondergronden. Bij allergie voor conserveringsmiddelen een extra laag DryPaint aanbrengen in plaats van Contact Fine en Fix.

Doordat Dry-Paint een zeer dunne laag vormt, blijft de structuur van de ondergrond zichtbaar. Om een vlakke en goede ondergrond te creëren breng eerst Tierrafino Kalk  of Base  aan.

Mengen

Tierrafino DryPaint is een poeder dat met water gemengd wordt tot een verf. Maak niet meer verf aan dan binnen 2 dagen verwerkt dient te worden. Voeg al roerend langzaam 1 kg Dry-Paint toe aan 1,d liter water en meng 5 minuten met een boormachine met kleine verfmenger. Kleine klonten zijn zichtbaar. . Laat de verf 30 minuten staan. Meng nu nog eens 5 minuten met de verfmenger op een hoog toerental tot een gladde verf zonder klonten.

Indien Tierrafino DryPaint pas een dag later na het mengen aangebracht wordt, de verf nog eens goed mengen met een boormachine met kleine stucmenger. Na 2 dagen begint de natte verf minder kleverig te worden en is dan slechter te verwerken.

Aanbrengen

DryPaint wordt aangebracht met kwast of roller, om de structuur te verfijnen strijk/rol na enkele minuten het oppervlak nog eens na. Hoe fijner de structuur, hoe beter de dekking. Creëer elke gewenste structuur en laat volledig drogen. Breng minimaal 4 uur na volledige drogen van de vorige laag een tweede laag aan zoals hierboven beschreven. In de meeste gevallen zijn twee lagen voldoende voor een goede dekking.

Drogen

Onder normale omstandigheden (+20°C en 60% luchtvochtigheid), is DryPaint droog tussen de 2 en 6 uur. Uitgehard na twee dagen. Afplakken van DryPaint met licht-plakkend schilderstape na 24 uur uitharden.

Verdunner

Water

Veiligheidsadvies

Contact met ogen en slijmvliezen vermijden. Bi| verhoogd risico (plafonds) een veiligheidsbril dragen. Raadpleeg voor overige informatie het Tierrafino DryPaint Veiligheidsinformatieblad

Pigmentenpasta

Roer pigmentpasta goed in het water alvorens DryPaint toe te voegen zoals boven beschreven

Extra

Eenvoudig te gebruiken bij s|abloneer-technieken. Gebruik licht-plakkende sjablonen/schilder-tape.
Om Tierrafino DryPaint te mengen met Tierrafino Pigmentpoeder moet het pigment eerst volledig dispergeren in water. Om afgeven te voorkomen dient per pigment de maximum toe te voegen hoeveelheid vastgestelcl te worden, dit is per pigment verschillend.

DryPaint is af te werken met diverse soorten was.

Voor complete verwerkingsinstructies en verdere technische informatie:

Lees het werkblad Workshops

Workshops

Tierrafino organiseert workshops, seminars, stages, cursussen en opleiding over het laanbrengen van leemstuc, leempleister, leemverf, stuccolustro, tadelakt, betonlook, leembouw in het algemeen en natuurlijk bouwen met leem.
Interesse? meld je nu aan.
Wil je het niet zelf doen? Kies een Tierrafino-verwerker bij jou in de buurt