Biobased Leembouw Proeftuin Fruittuin van West

Paviljoen het ‘Raathuis’

Een nieuwe, intieme, inspirerende, educatieve locatie
met als thema ‘de bij’ in de Fruittuin van West in Amsterdam.

Het  ‘Raathuis’ wordt gebruikt – en is vanaf 1 juni  2020 te huur voor diverse kleinschalige natuurbelevings-gerelateerde culturele activiteiten. Als ‘artist in residence’ en of als trouw-locatie

Voor het huren van het ‘Raathuis’ neemt u contact op met de

Biobased Leembouw Proeftuin

Het  ‘Raathuis’ is in opdracht van de Fruittuin van West gebouwd als kick off voor de toekomstige bouw van een aantal thematische biobased paviljoens binnen de zetting van een Biobased Leembouw Proeftuin.

Geïnteresseerden bezoekers van de Fruittuin van West kunnen naast dat zij  informatie, theoretisch en praktische inzicht op het gebied van de circulaire landbouw opdoen middels de Biobased Leembouw Proeftuin tevens ervaren hoe het is om te bouwen met aarde (leem) en gewassen die op de aarde groeien door het organiseren van openbare bouwworkshops en het exposeren van een verscheidenheid aan biobased (leem)bouwtechnieken in meerdere kleine gebouwtjes.

De Cord Wood-techniek

Het paviljoen het ‘Raathuis’ is gebouwd met Afkorthout vanuit de Cord Wood-techniek en het principe van ZERO WASTE.
De Cord Wood-techniek is van oorsprong een natuurlijke bouwmethode waarbij korte boomstammen kruislings worden opgestapeld in een ‘natuurlijk’ mortelmengsel om muren te bouwen. Deze techniek gebruikt, tegen minimale kosten, lokale materialen.

De gerecyclede appelsapflessen van de Fruittuin,  die in de achtermuur verwerkt zijn, zijn tijdens het bouwproces verzameld om een uniek patroon met een bijzondere lichtinval in het paviljoen te creëren.

De Bij

Het Bijen-dak van het ‘Raathuis’ is met een ondergrond van zavel (lemig zand) een nestelplaats voor de solitaire bijen en wespen die normaliter ondergronds nestelen en met uitsterving worden bedreigd.

Stadshout Amsterdam

Stadshout (Amsterdam) tekende voor het ontwerp en de uitvoering van de bouw, leverde hout voor het skelet, resthout voor de bouw van de muren, plus het houtzaagsel voor de samenstelling van het mortelmengsel als extra isolatie van de leemmuren. Houtschaafsel werd gebruikt als tussenmuur-isolatie.
De Stichting Stadshout Amsterdam verwerkt gekapte bomen uit onze stad duurzaam en ecologisch, en geeft de bomen een nieuwe bestemming in eigen stad.

sketchup-model van Willem van Oostveen Stadshout

Ode aan de Populier

Het gebruikte hout komt voornamelijk van de Populier. De Populier is één van de meest voorkomende boomsoorten in Nederland. In vroeger tijden werd dit hout veel gebruikt als timmerhout. Het Populierenhout is, hoewel het snel groeit, door zijn kruisvezelige structuur enorm sterk en goed bestand tegen weersinvloeden. Behalve als timmerhout is Populier veel gebruikt om klompen van te maken die door de structuur van het hout vrijwel onbreekbaar zijn.
Populieren vormen een beeldbepalend element in het Hollandse landschap. Ze zijn aangeplant langs wegen, dijken en als windsingels. De boom levert doorgaans mooie rechte stammen die pas na 5-6 meter gaan vertakken waardoor zij veel ‘foutvrij’ hout opleveren. Dit paviljoentje is zeker ook een ode aan de Populier!

De herkomst van de meeste bomen is ingegraveerd in het hout van het  ‘Raathuis’

Tierrafino (Amsterdam Clay Factory) leverde leem voor de bouw van de muren , verzorgde de uitvoering van de buitenmuren en het stucen van de binnenmuren met hechtleem en ‘Base’, witte en okerkleurige basisleem met stro. Het flessenraam/ornament is ingezet met ‘Base’, witte basisleem met stro.

Leem is een van de oudste bouwmaterialen in de geschiedenis van de mens, optimaliseert lucht en vocht, bespaart energie en CO2, is volledig circulair, antistatisch, schimmelwerend en geluiddempend. Warm in de winter en koel in de zomer. Zo ontstaat een gezond en evenwichtig binnenklimaat perfect passende bij moderne duurzame bouwbehoefte en klimaatdoelen.

Impregneren met Tierrafino PROtect

Samen met Impershield heeft Tierrafino een impregneermiddel ontwikkeld voor toepassing op leem. Zo zijn buitenmuren van het ‘Raathuis’ met deze coating Tierrafino “PROtect” behandeld om ze waterresistent te maken. Deze coating is volledig circulair, en ontwikkeld op basis van natuurlijke grondstoffen die hun oorsprong kennen bij de Maya’s uit Zuid Amerika. Zie ook impershield.eu

Isolatie-materiaal

Het dak en de fundering van het  ‘Raathuis’  zijn geïsoleerd
met HempFlax gesponsord door Eco-logisch, (online) warenhuis
voor ecologisch wonen & leven in Amsterdam. eco-logisch.nl

Drukwerk

De drukkerij die groen denkt, duurzaam doet en drukwerk ademt
is de sponsor van het drukwerk. debij.nl

Audiovisuele vormgeving

Mirjam Brunke hydroloog, fotograaf en cineast filmde de interviews met de 3 initiatiefnemers van het project in het kader van haar nieuwste documentaire over duurzame projecten in de stad Amsterdam.(deze interviews verschijnen na montage op deze webpagina)
miriambrunke.com

Community Building/ Workshops

Biobased Leembouw Proeftuin Fruittuin van West

Stadshout (Amsterdam) en Tierrafino Clay ondersteunden de deelnemers tijdens de openbare workshops bij het aanleren van de Cord Wood-techniek en het opbouwen van de houtleem-muren van het ‘Raathuis’.

Dank aan alle deelnemers voor hun energieke inzet en resultaten!

Ook dank aan onze inspiratie-mascottes de Metsel-/Aard-bijen!

Sponsors

Biobased Leembouw Proeftuin Fruittuin van West

Stadshout Amsterdam, Tierrafino Clay en de sponsoren die bijdroegen aan dit
project hebben een missie om een essentiële bijdrage te leveren aan een mooie, gezonde en milieuvriendelijke leefomgeving. Deze missie sluit aan bij het ideologische karakter van de Fruittuin van West.

Try-out van zangeres Eva van Manen

Foto-overzicht Bouwproces van Biobased Leembouw Proeftuin

Fruittuin van West

het ‘Raathuis’

Applicatie Hechtleem op rietmatten
Hechtleem aanbrengen op de rietmatten
Plantenzakjes aan de voorpui
Glazen voorpui is ingezet
Nok van het dak voltooid!
Dak voltooid
Dakbedekking
Dak bijna voltooid. Stadshout en hennep-isolatie
Hennep-isolatie voor het dak
Goede hoeken maken is lastig!
Daklaag zit er op. Heel ander aanzicht en gevoel.
Het dak gaat erop!
Voegen vullen! Workshop Corwood-techniek
'Base"Basisleem van Tierrafino
Work in progress!
Yoh ! Nokbalk erop! Overwinning Team Stadshout
Acrobatiek!
Nokbalk omhoog! Stadshout team in actie!
Eerste ondermuur af met houtresten en leem.
Iedereen bouwt zijn eigen stukje muur met de hand
Vloer en skelet zij - en achterwanden klaar!
achterwand met honingraat-raam
2de zijwand staat
Eerste zijwand staat.
Voorbereiding skelet voor de zijmuren
Hoekverbinding maken. Team Stadshout
Vloer gereed!
Vloergeraamte op de fundering aangebracht
Bouw vloerskelet op fundering

Antique Provence leemkleur 021 leemfinish Decoleem

Circulair Bouwen Leembouw
Opbrengen gerecyclede stelconplaten