Werken met Tierrafino

Antique Provence ‘Decoleem’

Leem kl;euren Antique Provence Tierrafino kleurwaaier

Tierrafino Antique Provence is een decoratieve leem-pleister voor wanden en plafonds in het interieur. Het product is heel hard (> SII) en kent vier basisafwerkingen;
– Mat, – Glanzend, – Glanzend met Tierrafino Wax, – Mat Glanzend met Tierrafino PROtect.

DECOLEEM heeft een stootvaste hardheid

Speciaal geschikt voor lambrisering, trappenhuis en het interieur van horecagelegenheden

Voor een stijlvolle eigentijdse wandafwerking in het laatste design.

Toepassing Tierrafino Antique Provence

Tierrafino Antique Provence Decoleem is een leem-pleister voor voldoende dragende wanden in het interieur.

Als buitenpleister is het enkel aan te brengen op muren die beschermd zijn tegen regenwater (d.m.v dak-oversteek, luifel e.a.).Het is tevens geschikt voor vochtige ruimtes; echter niet op plekken die direct in contact staan met water.

Geschikt voor 0,5 mm per laag dik bepleisteren van vlakke en behangklare ondergronden zoals basisleem, kalk en gipspleisters, beton en gipsplaat.
Antique Provence Decoleem kan worden aangebracht op alle schilderklare ondergronden na het voorstrijken met Tierrafino Contact Extra

Voorbereiding van de ondergrond voor Antique Provence

Dragende ondergrond, constant droog, absorberend, vlak maar voldoende grof voor een mechanische hechting en vrij van stof en vet. Verwijder behang- en verfresten. Nieuwe betonwanden zorgvuldig met ammonia reinigen.

Tierrafino Antique Provence verwerken

Mat
Per m2 oppervlak  is 600-700 gram droog mengsel Antique Provence nodig.
Let wel; het verbruik ligt hoger bij verwerking op grove ondergronden!

Breng één dunne laag op de wand aan met een spaan, laat de laag opstijven en schuur deze vervolgens met een spons. Of breng één dunne laag op met een spaan en laat de wand dan drogen.

Glanzend
Per m2 is 2 x 600-700 gram droog mengsel Antique Provence nodig.
Breng de eerste laag op met een spaan en laat deze drogen. Breng vervolgens een tweede laag aan met een spaan en werk deze af door deze te polijsten. Vaker polijsten zorgt voor een grotere Antique Provençaalse uitstraling.

Laat Antique Provence Decoleem niet te snel drogen!

Glanzend met was
Verwerk de eerste en de tweede laag zoals beschreven onder het kopje “Glanzend”. Breng na het voldoende drogen van de wand de Tierrafino WAX aan.

Mat Glanzend met Tierrafino PROtect
Verwerk de eerste en de tweede laag zoals beschreven onder het kopje “Glanzend”. Breng na het voldoende drogen van de wand de Tierrafino PROtect aan. PROtect geeft een lichte zacht matte glans.

Afwerkingen

Door de damp-open structuur van Antique Provence Decoleem is het mogelijk dat vuil zich aan de wand gaat hechten. Zonder nabehandeling kan het product enkel in decoratieve gebieden toegepast worden met een beperkte vuil-belasting.
Indien de afwerking is na-behandeld met Tierrafino WAX of Tierrafino PROtect is het oppervlakte met een vochtige doek afneembaar.

Breng daartoe met een roller 2 maal een mengsel van 50% Tierrafino WAX en 50% water aan. Wacht tussen iedere gang tot het oppervlak goed opgedroogd is. Bij het aanbrengen van de tweede gang mag de Antique Provence Decoleem niet donkerder worden. Indien dit toch het geval is, dan is het oppervlak nog niet voldoende afgesloten. Breng dan nog een extra laag Tierrafino WAX aan.

Tierrafino PROtect is klaar voor gebruik. Pas na goede droging van de Antique Provence aanbrengen. Goed schudden. Eerste laag aanbrengen, niet verzadigen; ca. 1 uur drogen. Dan een tweede laag aanbrengen, niet verzadigen. Laat drogen en tenminste 24 uur niet nat worden!

Special Effects

Antique Provence Decoleem met tekening Breng max. 0,5 mm op de wand aan met een pleisterspaan. Pleister het oppervlak kruislinks om een zogenaamd  ‘Franse slag’ effect te verkrijgen. Laat de wand tenslotte drogen.

Antique Provence Decoleem met weinig tekening
Breng max. 0,7 mm aan op de wand met een pleisterspaan. Pleister het oppervlak, wanneer het mat geworden is eventueel 1 keer en schuur het met een schuurspons en laat tenslotte drogen.

Antique Provence Decoleem met fijne Marmorino-achtige afwerking
Breng ca. 0,5 mm aan met een pleisterspaan, breng de gewenste tekening aan met de spaan en laat drogen. Breng na het drogen een tweede laag op de wand aan van 0,5 mm. Pleister het oppervlak als het mat geworden is na het opstijven. Bevochtig het oppervlak licht met een nevel van water en herhaal het pleisteren. Herhaaldelijk napleisteren geeft meer tekening en glans.

Antique Provence Decoleem met Travertino-achtige afwerking
Breng ca. 0,7 mm aan met een pleisterspaan. Door met een borstel of harde kwast te deppen in het oppervlak ontstaan er gaatjes en wordt er wat materiaal naar voren getrokken. Pleister het oppervlak vlak nadat het na opstijven mat is geworden, maar zorg ervoor dat er wel gaatjes blijven.
Spuit eventueel vochtig met een nevel van water en pleister nog meer.
Herhaaldelijk napleisteren geeft meer tekening en glans.

Antique Provence Decoleem met Tadelakt effect
Breng ca. 0,5 mm aan met een pleisterspaan en laat drogen. Breng na het drogen een tweede laag van 0,5 mm aan. Polijst het oppervlak met een Tadelakt-steen wanneer het mat geworden is. Bevochtig het oppervlak licht met een nevel van water en herhaal het polijsten. Herhaaldelijk polijsten geeft meer tekening en glans.

Droogtijd Antique Provence Decoleem

Onder normale condities (+20°C en ca.60% relatieve luchtvochtigheid) is
Tierrafino Antique Provence Decoleem droog in 2 tot 24 uur. Gebruik géén versnelde droging zodat de binder beter hard. Antique Provence niet onnodig lang vochtig houden, het hoort binnen 3 dagen droog te zijn

Gereedschap

Veiligheidsbril, beschermende handschoenen, kuip, menger, spaarbord, troffel, plakspaan, polijstspaan, schildertape.

Houdbaarheid

Tenminste 3 jaar houdbaar in droge toestand.
Eenmaal aangemaakt is het product nog 4 dagen verwerkbaar.

Samenstelling

Diverse soorten klei, zand en een natuurlijke binder.

Dosering

Meng 1 kg Antique Provence met 0,45 L water.
Roer het mengsel 5 min met een boormachine met verfmenger.
Wacht tenminste 15 minuten en roer nogmaals 5 minuten.

Verdunner

Water.

Wil je op de blijven van al ons leem-nieuws!
Volg ons op Facebook
Volg ons op  Linkedin

De informatie in deze product-omschrijving is met de grootste zorg samengesteld. Tierrafino aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor directe of indirecte schade die zou kunnen optreden bij het gebruik van de geboden informatie. Bij elke nieuwe uitgave van de productinformatie vervalt de geldigheid van de vorige uitgave.