Hieronder ziet u enkele van de veelgestelde vragen over onze leemproducten en Tadelakt toepassingen. Heeft u een geheel andere vraag over Tierrafino producten? Bel ons of stel uw vraag online. Wij zullen u zo snel mogelijk antwoorden.

Tierrafino werkt nauw samen met professionele handelaren waar u onze producten kunt kopen, ook hebben wij een uitgebreid netwerk van verwerkers die u kunnen voorzien van technische adviezen.

Onze verven zoals I-Paint, T-Paint en DryPaint zijn heel goed zelf toe te passen. Leemstuccen vereist meer ervaring. Na een workshop en enig oefenen kunnen Listro, Duro en Finish ook door jou mooi afgewerkt worden. Voor onze originele Marokkaanse Stone Tadelakt is veel oefening vereist. Wil je weten of jij het in je vingers hebt? Volg dan een workshop bij Tierrafino.

Op de pagina "Downloads" vindt u alle productbladen, veiligheid-informatiebladen op een rij. Op de pagina's van de verschillende afwerkingsproducten vindt u de bladen die van toepassing zijn op de specifieke producten.

Nee, wanneer Finish afgeeft is het helaas niet juist verwerkt. De laatste werkgang is heel belangrijk. Het afnemen met een spons en het vegen met een stoffer, mits juist gedaan, zorgt ervoor dat de wand veegvast afgewerkt wordt. Als het werk goed is gedaan geeft Finish niet meer af.

De meeste RAL- en NCS-kleuren zijn te realiseren. In de meeste gevallen maakt een verwerker de kleur naar uw wens. Tierrafino vraagt een vergoeding voor het ontwikkelen van een kleur in een specifiek Tierrafino product.

Veel van de winkels die Tierrafino verkopen hebben een showroom waar u onze producten kan bezichtigen. Wij raden u aan de winkel bij u in de buurt te bellen om te vragen of het product dat u wilt zien er aanwezig is. Voor een overzicht van de winkels klikt u hier.

Onze producten zijn geschikt en toepasbaar op vele ondergronden. Dat kan varieren per product. In de productbladen van het afwerkingsproduct dat u wenst bevindt zich een overzicht met de meest voorkomende ondergronden met een advies hoe deze gereed te maken voor afwerking. Voor vragen over de juiste toepassing kunt u altijd met uw verwerker afstemmen en ook contact met ons opnemen.

Ja, dat klopt. Voorbeeld: Finish Delphi wit heeft een andere kleur dan I-Paint Delphi wit. Dit komt doordat er verschillende ingredienten in verschillende producten zitten. Tierrafino leemstuc producten zijn gemaakt van natuurlijke ingredienten. De ingredienten die onze producten samenstellen kunnen van kleur varieren. Wij hebben een uitgebreide kleur en productcontrole maar het is mogelijk dat wat kleurafwijkingen optreedt.
Om zeker te zijn dat de kleuren en producten die u kiest en wil toepassen de juiste zijn bieden wij samples aan. Met deze samples kunt u zelf kleuren, structuren en combinaties op uw eigen locatie uitproberen.

Tierrafino BASE leempleisters kunnen worden aangebracht op alle ondergronden waarop tot nu toe conventionele pleisters werden gebruikt. De ondergrond moet ruw en zuigend zijn, vrij van stof en vrij van indringende stoffen (bijv. bekistingsolieresten, uitbloeiingen van zouten of nicotine. Voor OSB of spaanplaat is een gipsbasis?? (rietweefsel) noodzakelijk.

Dat kan heel goed, en heeft vele voordelen. Leem zorgt voor een goede distributie van de warmte, en acteert als een warmtebatterij. Hierbij wordt warmte in de leemlaag opgeslagen en geleidelijk weer afgegeven. Dit zorgt voor een comfortabele, betere verwarming van de ruimte en bespaart daarmee ook energie. Omdat Tierrafino leem vrij is van vluchtige organische stoffen (VOC’s) is er ook geen risico op giftige uitstoot.
Een wandverwarming wordt in drie lagen gestuct. Om het best mogelijke resultaat te bereiken, wordt de eerste pleisterlaag met BASE leempleister in twee stappen uitgevoerd.
Eerst wordt de BASE leempleister op de bovenrand van de verwarmingsbuizen aangebracht en daarna afgepeld. Na volledige droging wordt een tweede laag BASE leempleister aangebracht tot aan de bovenkant van de verwarmingsbuizen. In deze laag wordt het wapeningsweefsel getrokken, waardoor scheurvorming door de verwachte thermische spanningen wordt voorkomen. Het weefsel moet bij de stootvoegen voldoende overlappen.
Het definitieve aanbrengen van de afwerkingslaag vindt plaats nadat de BASE leempleister volledig droog is.
Als derde laag kan een BASE leempleister, BASE fijnleem of een gekleurde leempleister zoals Tierrafino Finish, DURO of Antique Provence gebruikt worden.

Leem heeft over het algemeen een lage thermische uitzetting, waardoor het niet nodig is de wandverwarming voor te verwarmen om scheurvorming te voorkomen. Nadat de verwarmingsbuizen zijn gestuct, kan de wandverwarming in gebruik worden genomen met de hoogst mogelijke aanvoertemperatuur van het verwarmingssysteem. Hierdoor droogt de leempleisterlaag sneller. Eventuele scheurtjes in de BASE leempleister, die bij dikke lagen kunnen ontstaan, worden met de volgende laag leempleister weer geëgaliseerd en blijft het oppervlak scheurvrij.
Verwarmingssystemen gemaakt van koperen buizen moeten wel eerst worden voorverwarmd en vervolgens worden gepleisterd.

Een vuistregel voor het drogen van de leempleister is gebaseerd op ongeveer 1 mm per dag bij gemiddelde ventilatie. In het warme seizoen zal de leem zeker sneller drogen dan in het koude seizoen. Kunstmatige droging van het gebouw kan hier dus noodzakelijk zijn. Het Tierrafino droogadvies ? biedt hulp, en moet worden gevolgd voor lagen met een dikte van 1,5 cm of meer.
In tegenstelling tot conventionele pleisters drogen leempleisters puur fysiek (ze geven vocht af aan de omringende lucht). Dit betekent ook dat ze door toevoeging van water weer plastisch en kneedbaar worden, waardoor verwerking kan zonder tijdsdruk en de leem gerecycled kan worden zonder hoog energieverbruik.
De BASE leempleister is droog en stevig wanneer het oppervlak van de pleister gelijkmatig van bruin naar lichtbeige verkleurt. Bij andere leemproducten treedt een soortgelijke verkleuring door het droogproces.

Leempleisters kunnen niet verwerkt worden bij temperaturen onder + 5 ° C.
Kan een verse leempleister wel worden blootgesteld aan temperaturen onder 0°C?
Temperaturen van 0°C en lager kunnen leemstuc aantasten, zoals bij elk ander type pleister ook het geval is. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat het materiaal tijdens de droogtijd vorstvrij is. In tegenstelling tot conventionele pleisters kan echte leempleister worden verwijderd en opnieuw worden verwerkt.

Volledig gedroogde Tierrafino leempleister daarentegen is ongevoelig voor extreme kou.

Aardvochtige producten kunnen in de wintermaanden bevriezen, dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het product. Na ontdooien kan het materiaal zoals gebruikelijk worden verwerkt.
Wij raden u echter aan om Big Bags met aardvochtige leem in de winter niet aan vorst bloot te stellen om onnodige vertragingen in de bouw te voorkomen.

Droge leempleister is niet vorstgevoelig!

Het mengen met kalk, gips, cement of andere chemische toevoegingen is niet aan te raden om de bouwfysisch-technische of bouw-biologische eigenschappen van de leem niet te veranderen.

Tierrafino BASE leempleisters zijn klaar voor gebruik, alleen water toevoegen.

Leemoppervlakken hebben een gewichtsvochtgehalte van minder dan 2% en geven zeer snel vocht af. Schimmels hebben een luchtvochtigheid nodig van meer dan 15% en welke zich over een langere periode ontwikkelt.

Tijdens de droogfase van de pleister kan bij onvoldoende ventilatie schimmelvorming optreden. Nadat de BASE leempleister volledig is opgedroogd, treedt schimmelvorming niet meer op.

Behalve toevoegingen zoals vlas en gehakseld stro zitten er geen organische toevoegingen in de leemstuc. Om schimmelvorming in de droogfase te voorkomen, verwijzen we naar het aanhouden van een drogingsprotocol. ?

Tot op heden zijn ons geen allergische reacties op Tierrafino leempleisters bekend. Leem is juist een bijzonder goed te verdragen bouwmateriaal met veel positieve effecten zoals automatische regeling van de luchtvochtigheid en warmte in de ruimte. Ook wijzen we graag op de helende eigenschappen van leem in de vorm van ‘helende aarde’.

De positieve eigenschappen van de leempleister bieden voordelen voor elke kamer en zijn bewoners. Dit is vooral ook van toepassing in de badkamer of slaapkamers, waar verhoogde waterdamp van het douchen / baden of tijdens het slapen te verwachten is. Hier werkt het leemstuc als vochtbuffer en neemt het overtollige vocht uit de ruimtelucht op en geeft deze geleidelijk weer af aan de ruimtelucht. Dit is te herkennen aan het feit dat zelfs bij dunne lagen leemstuc het badkamerraam na het douchen niet meer beslagen is. Voor spatwatergebieden (in of bij de douche of boven de wastafel) is leemstuc echter niet geschikt.

Muren met leemstuc regelen zelfstandig het binnenklimaat op geheel natuurlijke wijze, zodat de relatieve luchtvochtigheid tussen de 45 - 55% komt te liggen. Deze luchtvochtigheid is voor de mens het meest geschikt.

Daarnaast binden de kleimineralen in de leem een grote verscheidenheid aan geuren en vreemde stoffen, houden bacteriën en ongedierte op afstand, en trekken door hun antistatische eigenschappen nauwelijks stof aan.

Om de damp-open eigenschappen, en het absorptievermogen van de leempleister niet te beperken, mogen alleen verven worden gebruikt die deze eigenschappen ook hebben, bijv. Tierrafino I-PAINT / DRY PAINT leemverven of een van de Tierrafino leempleisters. Kalkcaseïneverven kunnen ook worden toegepast. Belangrijk is de damp-open eigenschappen van de gebruikte materialen en ondergronden niet aan te tasten.

Ja, indien de leempleister te vroeg is afgewreven of niet voldoende is verdicht. Zodra het gereinigde oppervlak “leerhard” is, dient men te beginnen met "wrijven" zodat het oppervlak zijn volledige sterkte krijgt. Voor het afwerken wordt de leempleister vervolgens opnieuw geveegd met een zachte bezem om afzonderlijke losse zandkorrels te verwijderen. Het materiaal zou nu bijna vrij moeten zijn van losse zandkorrels.

Een complexere techniek om zanden te voorkomen en de natuurlijke leempleister als onbehandeld oppervlak naar voren te brengen, is verdichten met een houten of kunststof spaan of met een egalisatiespaan.

Aan de natuurlijke Tierrafino leempleisters worden geen chemische stabilisatoren toegevoegd om het zanden van de leempleister te voorkomen.

Een leempleister wordt in de loop van de tijd sterker. Zorgvuldig toegepaste leempleisters kunnen honderden jaren, zo niet eeuwen meegaan. In veel vakwerkhuizen zit leem die inmiddels enkele eeuwen oud is.
Door water toe te voegen wordt oudere en reeds toegepaste leemweer weer plastisch en kneedbaar en kan zo worden hergebruikt. Leem is een echt circulair bouwmateriaal!

Leempleisters nemen slechts vocht op tot hun evenwichtsvochtgehalte, maar blijven toch stevig. Hierdoor verliezen Tierrafino leempleisters hun sterkte niet in de badkamer of keuken.
Natuurlijk moet wel opgelet worden dat de leempleister niet door spatten of stromend water nat wordt gemaakt, dan lost de leem weer op. Voor toepassing in natte gebieden of bijvoorbeeld bij wastafels raden we aan een toevoeging of coating te gebruiken, waardoor de leem watervast wordt.

Leem kan en wordt op vele manieren worden gebruikt in de moderne woningbouw.
Tierrafino stampleem wordt gebruikt als wand- en designobject.
Tierrafino leempleisters en leemverven voor ovenbouw, leemstuc en opbouwtechniek in de afwerking van allerlei oppervlakken zoals wanden en plafonds in het interieur. Van strak en industrieel tot organische vormen, het is allemaal mogelijk met leem.
Bovendien trekken de Tierrafino leemproducten met hun positieve eigenschappen op het gebeid van binnenklimaat en zijn hedendaagse duurzaamheid steeds meer aandacht als alternatief voor conventioneel pleisterwerk. Gezonder en mooier, en beter voor het milieu!

Dat kan en wordt veel toegepast. Ook om in bestaande situaties de voordelen van leem te kunnen benutten. Droge bouwplaten zoals gipskartonplaten dienen eerst voorbehandeld te worden met een Tierrafino primer (onze Contact, Contact Fine of Contact Extra).

Juist bij oude gebouwen is het van belang met originele en damp-open materialen te werken. Alle oude gebouwen zijn gebouwd met natuurlijke damp-open materialen kalk, leem en zand. In oude gebouwen is het belangrijkste probleem isolatie. Omdat isolatie van buitenaf hier vaak niet mogelijk is vanwege vakwerkgevels of monumentale gevels, adviseren wij binnenmuurisolatiesystemen met minerale isolatieplaten of zachte houtvezelplaten voor energetische en thermische verbetering in oude gebouwen, zonder de vochthuishouding te verstoren door het gebruik van afsluitende en verstikkende isolatiematerialen zoals folies of gipsplaten.
Elk oud bouwproject moet echter zorgvuldig worden geanalyseerd door experts en er moet een gecoördineerd renovatieconcept worden ontwikkeld, inclusief het gebruik van de juiste producten. Hier komen WuFi-berekeningen, en Psi Therm-berekeningen bij kijken.
Wij ondersteunen u graag met ons technisch advies, bel ons, schrijf een e-mail of een WhatsApp bericht.

De grondvochtige leempleisters kunnen worden verwerkt met open pleistermachinesystemen en de droge leempleisters met gesloten pleistermachinesystemen.
Ook zien wij dat leem steeds meer wordt toegepast in 3D bouwtechnieken.
Hier bieden wij u onze verhuurservice voor pleistermachines en toebehoren aan. ?
NB: we hebben de stucmachine van/met Armin – deze te verhuren incl. handjes voetjes??

In onze Tierrafino leempleisters is het leemgehalte het enige bindmiddel. Het oppervlak is lang verwerkbaar, hardt niet voortijdig uit, is soepel te verwerken, hecht goed, blijft wateroplosbaar en is daardoor eenvoudig te repareren.
Er zijn echter een aantal producten op de markt die ook worden verkocht als zogenaamde "leempleisters" die dat niet zijn. Hierbij werkt de leem echter niet als bindmiddel, maar als aggregaat en kleurstof. Qua eigenschappen lijken dergelijke pleisters meer op kalk- of gipspleisters dan op leempleisters. Verder zijn er zogenaamde "leempleisters" beschikbaar, die normale pH-waarden hebben maar chemisch gestabiliseerd zijn, wat praktisch onzichtbaar is voor de consument. Gebruikelijke bouw-chemische additieven kunnen de microscopisch kleine haarvaten (poriën) in de leem aantasten en de eigenschappen van de natuurlijke klei volledig veranderen. Tierrafino leem bouwmaterialen hebben poriegroottes van minder dan 1 miljoenste van een mm. Hierdoor kan een enkele gram leem een inwendig oppervlak hebben van ongeveer 20 m². Dat is veel meer dan voor welk ander bouwmateriaal dan ook. Deze binnen-oppervlakken hebben een enorm potentieel om de luchtvochtigheid in de ruimte uit te wisselen en te reguleren, en is reden voor de gezonde eigenschappen van leem.

Bouwen met leem betekent zowel modern als duurzaam bouwen. Leem of klei is bijna overal te vinden en daarom zijn lange transportroutes hiervoor niet nodig. Ook zijn bij de productie van leempleisters geen verhittingsprocessen nodig, waardoor energiegebruik en CO2 uitstoot in het productieproces wordt geminimaliseerd. Leem is herbruikbaar en kan zonder afvalresten worden verwerkt. Demontage is eenvoudig en de verwerking vindt plaats zonder toevoeging van chemische stoffen. Zelfs de duurzaamheid van leemgebouwen is eeuwenlang ongeëvenaard. Tierrafino leem maakt ecologisch bouwen heel gemakkelijk en garandeert duurzaamheid.

Vanuit ecologisch en duurzaamheidsoogpunt kun je niet om leem heen. Maar leem heeft ook een grote invloed op het persoonlijk welzijn. Bijna iedereen brengt het grootste deel van de dag binnen door. Daarom moet men zeer goed letten op de bouwmaterialen waarmee men zich omringt. Hier biedt leem een aantal unieke positieve eigenschappen:

  • Gezond binnenklimaat door automatische regeling van de luchtvochtigheid in de ruimte
    De kleimineralen in de leem binden verschillende geur- en lichaamsvreemde stoffen
  • Stof wordt niet aangetrokken door de antistatische eigenschappen van leem
  • Moderne interieurisolatiesystemen samen met leem zorgen voor comfort. Behaaglijk warm in de winter en aangenaam koel in de zomer

Ja, bij de vervaardiging van Tierrafino-leempleisters wordt veel minder energie verbruikt dan bij conventionele bouwmaterialen. We gebruiken regionale klei uit geschikte groeven die typisch maar 1200km ver weg liggen van onze productielocaties. Water wordt teruggevoerd in het productieproces.

Nee, zoals je kunt zien aan de vele vakwerkhuizen met leemstuc die al eeuwenlang bewaard zijn gebleven. Het evenwichtsvochtgehalte van klei is minder dan 2%, dat van hout is beduidend hoger. Door zijn capillaire werking verwijdert leem alle mogelijke vocht uit plantenvezels en kan daardoor het hout voor een lange periode conserveren. Zo mogen houten balken alleen met pure leemmortel worden ingemetseld.

Onze Tierrafino leempleister heeft een twee keer zo goede warmtereflectie als conventionele bouwmaterialen. Door zijn massa is leem een ideale warmteopslag.
Klei is bijvoorbeeld ook bij uitstek geschikt als pleisterwerk voor toepassing bij ovens en verwarmingskachels, vanwege de goede warmteverdeling. Door het glazuur is er geen warmteopbouw zoals bij tegels. Bouwmaterialen zoals leem of baksteen geven de warmte gelijkmatig af en er ontstaat stralingswarmte die als zeer prettig wordt ervaren.

  • Indien Tierrafino leempleister wordt aangebracht op een reeds bestaande leemondergrond die geschikt is, volstaat het deze ondergrond voor te bevochtigen en iets op te ruwen om een ​​hechting voor de nieuwe pleister te verkrijgen.
  • De Tierrafino Contact grove wand- en plafondprimer is een witte, een-laagse, oplosmiddelvrije, blijvend elastische primer voor binnen met een dikke korrel. Het vormt een ruw, structuurvormend oppervlak, is pasteus, droogt goed en heeft een zeer goed vullend vermogen. Tierrafino Contact wordt vooral met de DURO en FINISH Leempleisters toegepast
  • De Tierrafino Contact Fine muur- en plafondprimer is geschikt voor alle bepleisterbare ondergronden, zoals gipsplaten, en de Tierrafino I-PAINT en T-PAINT leemverven. Het vermindert het absorptievermogen van sterk zuigende ondergronden, compenseert verschillende absorptievermogens van de ondergrond en zorgt zo voor een uniform kleurenbeeld.
  • Voor Tierrafino DRYPAINT en Antique Provence Decoleem is een speciale Tierrafino Contact EXTRA ontwikkeld.

Leem is in principe geen goedgekeurde ondergrond voor tegels. Tegels kunnen echter onder voorbehoud worden gelegd in ruimtes die niet zijn blootgesteld aan spatwater, bijvoorbeeld als basistegels. Hiervoor wordt de Tierrafino BASE leempleister (geen hoogwaardige leem- of fijne pleisterlaag) meerdere malen gestold? met een diepe primer en worden de tegels vervolgens bevestigd met een flexibele lijm. In natte ruimtes zou het vocht de voegen binnendringen en de hechtsterkte van de leempleister ondanks stollen verminderen en niet meer voldoende zijn. Als te betegelen ondergrond heeft zeker een plaatmateriaal of chemisch uithardend pleisterwerk de voorkeur, bijvoorbeeld een Kalkcementpleister.
Het betegelen van leempleister is sowieso twijfelachtig, aangezien de positieve eigenschappen van de klei onder de dichte tegel niet kunnen worden benut.

Tierrafino leemverf is een dampdoorlatende plafond- en muurverf voor binnen en geschikt voor alle zuigende ondergronden. Het is een zeer dekkende minerale ecologische verf met goede vullende eigenschappen. De leemverf bestaat uit hoogwaardige gekleurde klei, marmerpoeder, cellulose en plantaardig zetmeel. De kleuren uit de I-PAINT serie bevatten geen kunstmatige pigmenten, de klei geeft de natuurlijke kleur. DRY PAINT heeft een aandeel kunstmatige kleurpigmenten om een ​​uitgebreid kleurenpalet te kunnen aanbieden.
Het Tierrafino kleurenpalet is meer dan honderd tinten breed.

Dit getal geeft de factor aan waarmee een materiaal dichter is voor waterdamp dan een statische luchtlaag van dezelfde dikte. Hoe groter het µ-getal, hoe dampdichter een bouwstof is.
Zo heeft een houtvezelisolatieplaat met een dikte van 100 mm een ​​µ-waarde van 5, dus een even sterke diffusieweerstand als een 50 cm dikke luchtlaag.
Constructies in het renovatiegebied dienen zo diffusie-open of damp-open mogelijk te zijn, zodat het condensaat dat ontstaat kan vrijkomen in de omgeving.
Een veelgemaakt fout bij isolatie en renovatie is met afsluitende isolatiematerialen te werken. Hierdoor wordt vocht ingesloten en ontstaan vocht en schimmelproblemen. Dit kan voorkomen worden door te werken met natuurlijke en dampopen materialen, zoals houtvezelplaten en leempleisters en verven.

Leipleister heeft een pH-waarde van 7 en wordt geclassificeerd als neutraal. Waarden boven de 7 geven aan dat de stoffen steeds alkalischer worden (loog) en waarden onder de 7 geven aan dat de stof steeds zuurder wordt (zuur).
Zo kunnen Tierrafino-leempleisters, in tegenstelling tot conventionele bouwmaterialen zoals kalk of gips, zonder beschermende maatregelen worden verwerkt.

Door water toe te voegen kan klei worden hergebruikt. Maar dat betekent ook dat het moet worden beschermd tegen regen en vocht. In de regel wordt klei op onze breedtegraden alleen binnenshuis gebruikt als bouwmateriaal. Buiten dient leemstuc te worden beschermd door een geschikte verflaag en voldoende dakrand oversteek.

Tierrafino heeft samen met partner Impershield een biobased coating en toevoeging ontwikkeld waarmee het mogelijk is leem harder en ook watervast te maken. Hierdoor wordt het mogelijk om het gebruiksbereik van leem te verbreden, en dus ook makkelijker buiten en in natte ruimten toe te passen.

Bestel een samplebox Bezoek een verkooppunt