Jute en Riet als wapening voor leemstuc. In de Amsterdamse grachtengordel zijn 400 jaar geleden alle plafonds met riet bedekt en dan met een pleisterlaag afgewerkt. De meesten plafonds uit deze tijd zitten er nog in. De jute is overal ingezet waar verschillende materialen zoals steen en hout met pleister moeten overbrugt worden, of daar waar stuclagen veel spanning uitgezet zijn kan jute in het hele gebied toegepast worden. Jute en Riet wapening voor leemstuc is volledig ecologisch en is na gebruik 100 % afbreekbaar. In maart 1993 hebben wij Jute en Riet getest bij TNO en een brandtest laten maken met een rietplafond op houten tengels met een 20 mm leemstuc afwerking. Resultaat 2 uur en 5 min. brandwerend.

Jute is een lange, zachte, glanzende, plantaardige bastvezel die tot ruwe, sterke draden kan worden gesponnen. Jute is een van de goedkoopste natuurlijke vezels, en na katoen de meest gebruikte. De vezels van jute zijn hoofdzakelijk samengesteld uit cellulose en lignine.

Een rietmat bestaat uit zoetwaterrietstengels, die met draad aan elkaar vastgemaakt zijn. In tegenstelling tot een rietplaat kan de mat opgerold worden. Als binddraad wordt groen perlondraad  gebruikt.

Voor meer toepassingen en leembouwtechnieken
Vakwerk, Houtleem, Leemstenen, Stroleem,

Workshops

Tierrafino organiseert workshops, seminars, stages, cursussen en opleiding over het aanbrengen van leemstuc, leempleister, leemverf, stuccolustro, tadelakt, BetonLook, Antique Provence, leemfinish, leembouw in het algemeen en natuurlijk bouwen met leem.
Interesse? meld je nu aan.

Wil je op de hoogte blijven van ons leem-nieuws!

Volg ons op Facebook
Volg ons op Instagram