Leemfinish handleiding verwerken Tierrafino Finish

Leemfinish verwerken is vrij eenvoudig te volgen voor de handige mens.  Schuurwerk of een glad gepleisterde wand, in beide gevallen zijn er een aantal stappen nodig om tot een mooi en veegvast resultaat te komen. Complete verwerkingsinstructies, een overzicht van de ondergronden en technische informatie staan in het Tierrafino Finish Productblad (pdf) en in productbladen voor hulpproducten. Bovendien geeft de heldere instructievideo hieronder aanvullende informatie en inspiratie over het verwerken van leemfinish. Vergeet niet de ondertiteling aan te zetten bij het bekijken van de video deze is , beschikbaar in diverse talen!

Handleiding leemfinish verwerken van Tierrafino

Geen enkel probleem voor de doorgewinterde doe-het-zelver

Leembouwmaterialen zijn gezond

veroorzaken geen huid- en luchtwegen irritaties en dragen bij

aan een gezond milieu

Handleiding leemfinish verwerken van Tierrafino

Omstandigheden

Tijdens de verwerking van leemfinish van Tierrafino mag de temperatuur van de lucht en de ondergrond niet lager zijn dan 5ºC.

Gereedschap

Staafmixer, kuip, metaal-spaan, spons, kwast, plantenspuit, paardenhaar- / kokos-handveger (stoffer), behangborstel. Eventueel. fijn-leem-spuit en een plastic spaan (voor een gladde, gepolijste afwerking van Tierrafino leempleister Finish).

Water toevoegen

Meng een standaardzak van 25 Kg Tierrafino leempleister Finish (goed voor ca.5-7 m2 oppervlak) in een schone kuip met 6-7 liter water. Blijf net zo lang roeren tot een homogene massa ontstaat. Tierrafino leempleister Finish is direct na het mengen verwerkbaar. Het is echter aan te raden de Tierrafino leem Finish een dag van te voren, of een paar uur voor het aanbrengen aan te maken, roer de leem nog een keer goed door, de Finish leem is daardoor nog iets makkelijker aan te brengen.

Ondergrond

De ondergrond gelijkmatig bevochtigen om stofdeeltjes te fixeren en de droogtijd van de Tierrafino leem Finish op sterker zuigende ondergronden te verlengen.
Op de buitenhoeken Tierrafino Finish leemstuc dun opbrengen. Als voorzorgsmaatregel jute-tape rechtstreeks op de buitenhoek plaatsen en daarop direct Tierrafino leem Finish pleisteren.

Ondergronden die zijn voor-gestreken met Tierrafino Contact niet bevochtigen voor het aanbrengen van Tierrafino leem Finish!

Opzetten Tierrafino

Zet met een spaan de leemstuc in een laag van 2-3 mm op de muur.  De leem met een fijn-leem-spuit op de wand  te spuiten is ook mogelijk.

Afwerking 1 Schuurwerk

De opgezette Tierrafino leem Finish,  na enig drogen (afhankelijk van omstandigheden tussen 10 min. en 4 uur), en opstijven (nat van kleur, niet klevend),  met een spons schuren. Het oppervlak wordt hierdoor geheel gesloten met deeltjes leem,  en uitgevlakt. Desgewenst het schuren met de spons herhalen. Daarna de wand verder laten drogen.

Afwerking 2 Gladde wanden

De opgezette leem Finish na enig drogen (afhankelijk van omstandigheden tussen 10 min. en 4 uur), en opstijven, de leemfinish met een plastic spaan polijsten.
Te vroeg en te hard met de spaan pleisteren/polijsten veroorzaakt kleine  luchtbellen. Wanneer er luchtbellen ontstaan, dan niet verder polijsten op die plek, prik met een naald/poleer-ijzer in het belletje en laat de lucht ontsnappen, duw dan met de punt van een spaan op de leem in de richting van het gat, vanuit alle kanten. Smeer als laatste het gaatje dicht. Laat deze plek met rust totdat deze droog is. Nu de wand verder laten drogen.

Veegvast maken

Het is noodzakelijk om het afgeven van kleur te voorkomen de Tierrafino leem Finish, na droging, een keer na te behandelen. Neem de wand af met een vochtige spons, spoel de spons uit en herhaal dit nog een keer om het zand in de stuc beter zichtbaar te maken. Wanneer de wand nog vochtig is direct na het sponzen de wand intensief vegen/borstelen. Door de muur intensief te borstelen wordt de muur veeg-vast.
Bij beide vormen van wandafwerking (schuurwerk of glad)  de wand moet altijd goed afgenomen worden met een vochtige spons en afgeborsteld met een stoffer.
Let op! Niet te snel begint met vegen, omdat er anders strepen in de zachte Tierrafino leem Finish ontstaan!
Veeg niet met een stoffer over droge muren, alleen als de muren nog vochtig zijn!

Het moment van behandeling is;  na volledige droging van de leem of als de leem nog vochtig is na het opbrengen. In het laatste geval de wand afnemen met een volledig uitgeknepen spons.

Versteviging

Gebruik Tierrafino Fix, op de 3 voorgestelde verwerkingsmomenten en wijzen hieronder benoemd,  om versteviging aan de Tierrafino leem te geven;

1. Bij het water toevoegen;  voeg in plaats van bijvoorbeeld. 5 liter water, 4 liter water en 1 liter Tierrafino Fix aan de Tierrafino leemstuc toe.
2.. Bij het schuren met de spons. Schuur de wand met een mengsel van 1 x deel Tierrafino Fix en 4 x delen water, i.p.v. alleen water.
3. Met het veeg-vast maken; door de wand niet alleen met water, maar met een mengsel van 1 x deel Tierrafino Fix en 4 x delen water af te nemen. Hiermee  wordt snel een veeg-vast resultaat behaald.

Het is belangrijk te vermelden dat het gebruik van Tierrafino Fix sterke invloeden heeft op de verwerking, en op de uitstraling van Tierrafino leem Finish.

Als het afgewerkte oppervlak nadien wordt behandeld met Tierrafino Fix is de Fix altijd zichtbaar.
Ook is Tierrafino leem Finish later moeilijker na te bewerken wanneer er Tierrafino Fix aan de leemstuc wordt toegevoegd.

Toevoegingen voor speciale effecten

Door verschillende toevoegingen in de Tierrafino leem Finish, is het mogelijk zeer speciale decoratieve effecten te verkrijgen, zoals de granito-effecten.

Bijzonder wordt de wandafwerking door het toevoegen van parelmoer, Nero Ebano-zand, Runkel roodzand, Zwart glimmerzand, geel Sienna-zand en/of vezelmaterialen zoals stro..
Tierrafino leem Finish kan tot met maximaal 15% grofkorrelig zand (3 mm) gemengd worden om dikkere lagen (tot 10 mm) op te kunnen brengen.

Sluier-techniek

Een “Grand Canyon-kleur” wordt gecreëerd door; Tierrafino leem Finish oker op de muur aan te brengen, vervolgens deze in te wrijven met Gomera-grijze leem gebruikmakend van een spons, om aansluitend Djenné-rode leemvlekken te maken met een spons.

Alternatieve afwerking

Een andere manier van afwerken van Tierrafino leem Finish, voordat deze hard wordt, is de leemfinish met de hand in te wrijven. Dit brengt overigens geen schade aan de hand toe.

Tierrafino leem Finish afgewerkt met zeer dunne lagen Tierrafino Lustro creëert een glanzend Marmorino. De zanden en/of stro zijn dan door de Lustro zichtbaar terwijl het oppervlak glanst. Enige oefening is hierbij noodzakelijk.

Let wel! Tierrafino Lustro is na het polijsten op leemfinish niet afwasbaar en niet waterdicht.

De informatie in deze product-omschrijving is met de grootste zorg samengesteld. Tierrafino aanvaardt echter geen enkele verantwoordelijkheid voor directe of indirecte schade die zou kunnen optreden bij het gebruik van de geboden informatie. Bij elke nieuwe uitgave van de produktinformatie vervalt de geldigheid van de vorige uitgave.