Werken met Base basisleem

Tierrafino Base, basisleem is een leemstuc die dient als raap-, vertinlaag en afwerklaag en is toepasbaar in het interieur.

Vooral leem is een uitstekend natuurlijk materiaal in combinatie met  wandverwarming

De dikke leemstuclaag geeft de warmte langdurig af vanwege zijn massa

Leem zorgt ook voor een goede vochthuishouding van het binnenklimaat

De stabiele relatieve luchtvochtigheid van de binnen-lucht geeft een energie-besparend comfort!

Werken met Base Basisleem

Toepassing

Base, basisleem is een Vertin-, raap- en afwerklaag voor voldoende dragende wanden in het interieur.

Als buitenpleister wel inzetbaar op tegen regenwater beschermde muren.

Geschikt voor vochtige ruimtes, niet toepassen op plekken waar direct contact met water plaatsvindt.

Geschikt voor het in één laag van 5 – 15 mm dik bepleisteren van dragende, ongelijkmatige, ruwe, vlakke en behangklare ondergronden, zoals metselwerk, rietrollen, steengaas, cement-, kalk- en gipspleisters, beton en diverse soorten plaatmateriaal.

Voorbereiding van de ondergrond voor werken met Base, basisleem

Dragend, constant droog, absorberend, voldoende grof voor een mechanische hechting en vrij van stof en vet.

Verwijder behang- en verfresten.  Niet absorberende ondergronden voorbehandelen met een geschikte cementspat of tegel-lijm. Sterk absorberende ondergronden vòòr het aanbrengen met weinig water bevochtigen, zodat een langere verwerkingstijd en goede hechting verkregen wordt. Gladde ondergronden voorbehandelen met Tierrafino Contact.

Met Tierrafino Contact voor-behandelde ondergronden niet voor-bevochtigen!

Tierrafino Base verwerken

De temperatuur van de lucht en de ondergrond dient minstens 5°C te zijn.Voeg 3,5 – 4 kg Base toe aan 1 liter water en meng het tot een homogene massa.

Algemeen

Naden tussen plaatmateriaal èn naden tussen verschillende ondergronden dienen altijd voorzien te zijn van wapening vòòr het aanbrengen van een primer/hechtlaag en Base. Breng bij twijfel over de ondergrond ook volvlaks wapening aan in Base met een gaas met 10mm maaswijdte. Bij het toepassen van stucprofielen dient i.v.m. een langere droogtijd altijd gekozen te worden voor RVS om roest te voorkomen.

Meerdere lagen Base

Breng de eerste laag aan van 10-15 mm dik, rei vlak af. Ruw op, met grove lijmkam in horizontale richting. Na volledig opdrogen een beetje vochtig maken en herhalen. Breng voor een glad gepleisterde afwerking Base niet meer dan 7 mm aan.

Base als ondergrond voor Tierrafino Finish/Duro

Kies de geschikte soort Base uit de tabel in het productblad. Breng Base 5-15 mm dik aan, rei vlak af en/of schuur vlak met een spons. Na volledige droging een beetje vochtig maken vòòr het aanbrengen van Tierrafino Finish/Duro.

Base als ondergrond voor leemverf

Kies de geschikte soort Base vanuit de tabel in het productblad. Volg de verwerking en afwerking zoals hieronder beschreven bij Schuurwerk of Glad gepleisterd.

Base als ondergrond voor Listro

Kies de geschikte soort Base vanuit de tabel in het product-blad. De laagdikte, per aan te brengen laag, bedraagt 0,5 – 1 mm.

Mat

Voor 1 m2 oppervlak is 400-500 gram droog mengsel nodig. Breng één laag op met een spaan en laat drogen. Het verbruik ligt hoger bij verwerking op grove ondergronden.

Glanzend

Voor 1 m2 oppervlak is 2 x 400-500 gram droog mengsel nodig.  Breng de eerste laag op met een spaan en laat drogen. Breng vervolgens een tweede laag aan met een spaan en polijst deze Glanzend met was.

Verwerk de eerste en tweede laag zoals beschreven onder het kopje ‘Glanzend’.

Breng ná het drogen vervolgens Tierrafino Wax aan zoals beschreven bij Glad gepleisterd.

Base als decoratieve afwerking

Schuurwerk

Kies de geschikte soort Base uit de tabel van het product-blad.
Wanneer Base aangesteven is (afhankelijk van de omstandigheden tussen 10 minuten en 4 uur), wordt de leem geschuurd met een spons. Dit bepaalt de vorm en structuur en sluit het oppervlak. Volg nu de

Afwerking zoals hieronder beschreven

Glad gepleisterd

Breng Base niet dikker aan dan 7 mm. Kies de geschikte soort Base vanuit  tabel. Wanneer Base aangesteven is (afhankelijk van de omstandigheden tussen 10 min en 4 uur), wordt de leem geschuurd met een spons. Pleister dan het oppervlak; hierdoor wordt grover zand in de leem weggeduwd en ontstaat een glad oppervlak.

Volg nu de Afwerking zoals hieronder beschreven.

Afwerkingen

Wanneer Base nog vochtig is wordt het oppervlak voorzichtig met een vochtige spons afgenomen, hierdoor worden de zandkorrels in de stuc zichtbaar. Veeg nu met een paardenharen- of kokosstoffer intensief de
wand. Hierdoor ontstaat een veeg-vast oppervlak. Zo nodig herhalen. Indien de leem vòòr de afwerking droge plekken vertoont dient deze opnieuw bevochtigd te worden.

Droogtijd Base

Onder normale omstandigheden (+20°C en 60% relatieve vochtigheid) is Base droog tussen 4 uur en 7 dagen. Base mag versneld gedroogd worden m.b.v. een bouwheather. Base gemengd met stro mag niet langer dan een week vochtig zijn.

Gereedschap

Kuip, menger, plantenspuit, spaarbord, rvs spaan, reilat, rvs spackmes, spons, plastic spaan, stoffer (behangstoffer), schilders-tape. Geschikte spuitmachines: G4, G5, MP25, S28, P13, S5 & S30.

Houdbaarheid

Tierrafino Base in droge toestand is onbeperkt houdbaar.

Samenstelling

Zand, klei en mogelijk stro

Verdunner

Water

Wil je op de hoogte blijven van al ons leem-nieuws!

Volg ons op Facebook
Volg ons op Instagram

De informatie in deze product-omschrijving is met de grootste zorg samengesteld. Tierrafino aanvaardt echter geen enkele verantwoordelijkheid voor directe of indirecte schade die zou kunnen optreden bij het gebruik van de geboden informatie. Bij elke nieuwe uitgave van de product-informatie vervalt de geldigheid van de vorige uitgave.