Eenvoudig en makkelijk werken met

I-paint.

Tierrafino I-paint is makkelijk zelf te verwerken. Het zit gebruiksklaar in de emmer.
Het eventueel verdunnen gebeurt simpel met water. Het hecht goed op de meeste ondergronden. Zeer gladde of sterk absorberende oppervlakten vragen om een voorbehandeling met Tierrafino Contact Fine.
I-paint wordt aangebracht met kwast of roller.

Leemverven Tierrafino I-paint. Verwerking van Leemverven. Ecologisch Leemschilderwerk

Toepassing leem verven

Leemverven voor een dekkende verflaag, Tierrafino I-paint leemverven aanbrengen op droge, goed absorberende, vetvrije ondergronden zoals behang, hout, stuc en gangbare minerale oppervlaktes.

Voorbereiding van de ondergrond van leemverven

Oude wateroplosbare verf-, lijm- of kalklagen grondig verwijderen. Niet hechtende verfresten e.d. eerst afborstelen.. Een sterk zuigende ondergrond voorbehandelen met Tierrafino Contact Fine. Gladde en weinig absorberende ondergronden, zoals lak- en olielagen met schuurpapier opruwen en/of voorbehandelen met Tierrafino Contact Fine. Klik hier voor het Technisch Merkblad van Tierrafino Contact Fine . Zie ook het Dosering-hoofdstuk onderaan deze pagina.

Hier vindt u in PDF-formaat het Technisch Merkblad van leemverven Tierrafino I-paint inclusief een overzicht van het dek- en hechtvermogen van I-paint leemverven en de eventuele benodigde voorbehandeling van verschilende ondergronden.

Tierrafino I-paint leemverven verwerken

Op een lichte gelijkmatige ondergrond is één laag voldoende. Op een sterk absorberende ondergrond (nieuwe stuklaag, kalkzandsteen, etc.) is het raadzaam eerst een laag Tierrafino Contact Fine aan te brengen. Na volledige droging van Tierrafino contact fine (minst 24h) de eindlaag onverdund aanbrengen. De afzonderlijke leemverf-lagen dienen vóór iedere volgende laag droog te zijn!

Afwerkingen 1

Tierrafino I-paint leemverven kunnen gerold en gestreken worden. Nastrijk met een kwast wanneer de verf iets minder vloeibaar is geworden op de muur dan blijft er een fijne, mooie strijk achter. Vertikale of diagonale streken geven een subtiele afwisseling bij lichtinval.  Dit brengt de muur enigzins tot ‘leven’.

Afwerkingen 2

Voor het simuleren van een structuur kan men de muur eerst voorbehandelen met Tierrafino Contact. Dit is een kwarts-zand-houdende primer die niet alleen een structuur achterlaat op de muur, maar tevens de ondergrond goed fixeerd voor een laag leemverf.

Afwerkingen 3

Voor het verkrijgen van een grove structuur voeg ca. 5% Tierrafino Finish aan de leemverf toe. De leemfinish dient zorgvuldig door de leemverf geroerd te worden.

Afwerkingen 4

Wanneer Tierrafino I-paint leemverf aangebracht wordt op een reeds bestaande laag van 4mm-dikke Tierrafino Leemfinish, kan de verf met een plastic spaan of met een polijststeen gepolijst worden totdat deze glanst. Deze techniek is ook toepasbaar op andere ondergronden die glad zijn. Om dan een mooie egale glans te verkrijgen is echter aanzienlijk meer leemverf nodig.

Afwerkingen 5

Aan Tierrafino I-paint leemverven kunnen ook pigmentpasta’s worden toegevoegd. Hiervoor zijn de pigmentpasta’s die in muurverven gebruikt worden geschikt. De maximale hoeveelheid pigmentpasta is afhankelijk van welke soort gebruikt wordt en dient proefondervindelijk vastgesteld te worden. Meng pigmentpasta’s met Dover wit om pasteltinten te creëren. Met Delphi wit om de kleuren wat ‘voller’ te maken. Met een van de andere 6 standaardkleuren I-paint om een oneindige reeks kleuren te bereiken.

Het mengen van I-paint leemverven met droge pigmentpoeders raden wij af, het risico dat het pigment niet goed oplost in de verf is vrij groot en kan leiden tot kleine streepjes pigment en vlekken op het te verven object.

Sjablonentechniek

Met leemverven Tierrafino I-paint kunnen ook sjabloneer technieken op de Tierrafino Leemfinish worden aangebracht.

Droogtijd leemverven schilderwerk

Overschilderbaar na 6-12 uur, afhankelijk van kamertemperatuur en luchtvochtigheid.
Uiteindelijke droogtijd: ca. 10 dagen.

Gereedschap

Verfroller, kwast, verfspuit, spons, schoonmaakgereedschap.
Gereedschap na gebruik direct reinigen met warm water en zeep.

Houdbaarheid

Tierrafino I-paint leemverven koel bewaren, maar beslist vorstvrij en goed afgesloten. Ongeopend is de verf minstens 24 maanden houdbaar. Een keer geopend is Tierrafino I-paint leemverf 6 weken houdbaar. Het ontbindingsproces van de leemverven is te vertragen door alleen schoon gereedschap in de emmer met verf te gebruiken. Met bacteriën besmet gereedschap verontreinigt de verf en het ontbindingsproces vangt daarmee aan.

Samenstelling leemverven

Tierrafino I-paint leemverven bestaan uit: Leem, cellulosebinder, zetmeel, conserveringsmiddel, anti-schuimmiddel, waterontharder, titaandioxyde (alleen in Dover-wit), water. Door het gebruik van aardpigmenten kunnen lichte kleurafwijkingen ontstaan tussen verschillende charges van dezelfde kleur.

Dosering

0,125 liter per m2, ca. 4 m2 per liter bij twee lagen.

Op zeer gelijkmatig en weinig zuigende ondergronden dekken Tierrafino I-paint leemverven na het opbrengen van één laag.

Op de meest gebruikelijke ondergonden, zoals gipsplaten, stabiele oude muurverven, niet loslatend behangpapier, etc. dekt Tierrafino i-paint leemverf na het opbrengen van 2 lagen.

Niet voorbereide ondergronden, of ondergronden die erg contrasteren qua kleur met de verf moeten mogelijk met een derde laag en/of vierde laag leemverf behandeld worden. Het voorstrijken van de wand met Tierrafino Contact Fine is aan te raden. Tierrafino Contact Fine reduceert het doorschijnen van de ondergrond door de leemverven heen. Het is tevens aan te raden de ondergrond eerst egaal van kleur te maken alvorens  te verven met Tierrafino I-paint.

Wanneer de kleur van de ondergrond erg contrasteert met de kleur van de verf, kan het mogelijk zijn dat de muur met een extra laag Tierrafino i-paint leemverf moet worden behandeld voor een dekkend resultaat.

Verdunner

Water.

Ecologisch leemverven schilderwerk

De informatie in deze productomschrijving is met de grootste zorg samengesteld. Tierrafino aanvaardt echter geen enkele verantwoordelijkheid voor directe of indirecte schade die zou kunnen optreden bij het gebruik van de geboden informatie. Bij elke nieuwe uitgave van de productinformatie vervalt de geldigheid van de vorige uitgave.

Eenvoudig en makkelijk werken met ecologische leem verf I-paint

Tierrafino I-paint is makkelijk zelf te verwerken. Het zit gebruiksklaar in de emmer.
Het eventueel verdunnen gebeurt simpel met water. Het hecht goed op de meeste ondergronden. Zeer gladde of sterk absorberende oppervlakten vragen om een voorbehandeling met Tierrafino Contact Fine.
I-paint wordt aangebracht met kwast of roller. Eventueel verdunnen kan eenvoudig met water. I-Paint hecht goed op de meeste ondergronden. Zeer gladde of sterk absorberende oppervlakken vragen om een voorbehandeling met Tierrafino Contact Fine. Verwerkingsinstructies, ondergronden-overzicht en technische informatie vindt u in het Tierrafino I-Paint Productblad (pdf) en in de productbladen voor hulpproducten

Ecologische leemverf verfrist de woon- en werkomgeving.