Tadelakt handleiding Tierrafino Stone Marokkaanse pleister

Tadelakt polijst steen
Tadelakt polijsten met een Tierrafino polijst steen Foto: Carl Giskes

Tadelakt handleiding Tierrafino ‘Stone’

Werken met Tierrafino ‘Stone’ Kalkmortel

Tadelakt kalkmortel Tierrafino ‘Stone’ wordt beschouwd als één van de moeilijkste pleisters om te verwerken. Tenzij je een zeer ervaren doe-het-zelver bent, is het verstandig om Tierrafino ‘Stone’ aan te laten brengen door een vakman. Voor in een glanzend resultaat in alle opzichten heb je nodig: Tierrafino Stone, Tadelakt zeep en de juiste gereedschappen waaronder een polijsteen. Als je zelf aan de slag wilt gaan met kalkmortel, dan vindt je de verwerkingsinstructies, de eisen die aan de ondergrond gesteld worden en verdere technische informatie in de productbladen voor Tierrafino ‘Stone’ (pdf) en Tierrafino ‘Stone’ Soap (pdf). De overige bladen vindt je onder downloads. Bovendien geeft de heldere instructievideo hieronder aanvullende informatie en inspiratie over het verwerken van Tierrafino ‘Stone’. Vergeet niet de ondertiteling aan te zetten bij het bekijken van de video deze is , beschikbaar in diverse talen!

Tadelakt handleiding Tierrafino Stone en verwerking – alleen voor de echte professional

Tadelakt betekent (vrij vertaald) inwrijven of masseren.

Tierrafino Stone heeft een marmerachtige uitstraling en is na uitharding stootvast.

Het speciale Stone-effect wordt verkregen door de kalkstuc te polijsten met een steen.

Tadelakt Handleiding Tierrafino Stone

Let op!

Het verwerken van Tierrafino Stone Tadelakt is niet eenvoudig, maar na voldoende oefening is een goed resultaat haalbaar. Het voortdurend observeren van het drogingsproces van de wand of het object is belangrijk voor het behalen van een mooi Tadelakt eindresultaat.

Omstandigheden

De temperatuur van de lucht en van de muur / het object mag niet lager zijn dan 5ºC. Het is verstandig de deuren en ramen van de ruimte gesloten te houden tijdens én na de verwerking van Tadelakt. Voorkom ook dat er een hittebron op de werkplek aanwezig is, zoals een verwarming, grote bouwlampen of direct zonlicht.

Ondergrond

Dragend, stabiel, constant droog, absorberend, voldoende grof voor een mechanische hechting en vrij van stof en vet. Verwijder filmbindende resten. Tierrafino Base is een geschikte ondergrond voor droge ruimtes. In natte ruimtes is een waterdichte ondergrond nodig. Bij voorkeur wand voorstrijken met Ardex P52 en daarna 6mm Ardex A950 stuken. Om structuurscheuren te voorkomen mag de ondergrond  onder alle omstandigheden niet werken of buigen.

Tadelakt ondergrond Kalk- Zand- Cementmortel
Tadelakt ondergrond grove Kalk- Zand- Cementmortel

Gereedschap

Voor het opbrengen van Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt wandafwerking zijn: kuip, mixer, metaal-spaan, plastic-spaan, houten schuurbord, spons, polijststeen, kwast, boenlap en verschillende soorten plastic materialen zoals een plastic zak nodig.
De steen die wordt gebruikt voor het polijsten van de Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt-wandafwerking is bij voorkeur een halfedelsteen, zoals een agaat. In ieder geval moet de steen een hardheid van minimaal 5 van 10 hebben. Hoe harder hoe beter. De steen moet comfortabel in de hand liggen en moet een schijnbaar vlakke kant hebben (enigszins afgerond), waar het polijsten mee wordt gedaan. Basalt en graniet zijn prima steensoorten om mee te werken. Deze steensoorten kunnen geslepen worden in ovale aan de kanten afgeronde vormen. Naast in Tierrafino-verkooppunten zijn in mineraal & fossielenwinkels en aan de kant van de rivier ook geschikte Tadelakt-stenen vinden.

Water toevoegen

Tadelakt mengen Tierrafino Stone kalkmortel

Wandafwerking Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt wordt aangeleverd in poedervorm in de daarvoor bestemde emmers. Het is mogelijk gelijk water toe te voegen en de stuc direct te verwerken. Voor een betere smeerbare pasta laat, na het toevoegen van de 5,5 liter water aan de 12,5 kg Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt poeder, de emmer 72 uur lang staan met het deksel erop. Tussendoor roeren is niet nodig.

Als de emmer na drie dagen wordt opengemaakt  treft men een schijnbaar droge massa aan. Doe deze (toch wel vochtige) Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt in een kuip, door een weinig water toe te voegen en te roeren ontstaat een mooie smeerbare pasta. Roer minimaal 15 minuten.

Bevochtigen muur/object

Tadelakt ondergrond bevochtigen
Tadelakt ondergrond bevochtigen

Bevochtig de muur. De ondergrond moet, ook als die niet absorbeert, vlak voor het opbrengen van de Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt altijd nat gemaakt worden. Anders bestaat het risico dat de Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt zich niet hecht.
Net opgezette ondergronden (min. 24 uur) bevatten nog voldoende vocht en daarmee genoeg tijd om de Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt goed af te werken. Des te droger de ondergrond, des te meer deze bevochtigd moet worden vlak voor het opbrengen van de Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt. Lees daarvoor eerst de  informatie over verschillende ondergronden in het werkblad.

Opbrengen

Tadelakt opbrengen
Tadelakt opbrengen met spaan
Tadelakt aanbrengen
Tadelakt aanbrengen
Tadelakt verwerken
Tadelakt verwerken Tierrafino ‘Stone’ opbrengen Foto: Carl Giskes

Breng de Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt met een laag van 4-5 mm op de wand. Wacht nu totdat de stuc zodanig is opgesteven dat enkel de bovenste 1-2 mm nog bewerkbaar zijn.

Vormen / uitvlakken

Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt kalkpleister vormen uitvlakken

Vlak de muur uit, of geef een meer precieze vorm aan uw object, met een nat houten schuurbord. Verschillende vormen van houten schuurborden zijn nodig voor de verschillende driedimensionale objecten. Als de gewenste vorm na één keer schuren niet is bereikt, wacht dan even en schuur opnieuw.

Tadelakt met houtplank schuren
Tadelakt met houtplank schuren Tierrafino ‘Stone’ Foto: Wolf Backhaus
Tadelakt schuren
Tadelakt vlak schuren Tierrafino ‘Stone’ Foto: Carl Giskes

Glad spanen

Vervolgens de muur of het object glad spanen met een metalen of plastic spaan. Om de kleinere kalkdelen naar het oppervlak te duwen, die nodig zijn om de verschillende effecten aan de afwerking van Tadelakt te geven, zoals Venetiaanse stuc, of om een heel glad oppervlak te creëren,  is op basis van de materiaalervaring meer of minder kracht nodig.

Tadelakt met plastic spaan glad maken
Tadelakt met plastic spaan glad maken Tierrafino ‘Stone’Foto: Wolf Backhaus

Het is belangrijk om met regelmaat het gehele oppervlak te polijsten om voortdurend fijne kalkdelen naar het het oppervlak te duwen. Hierbij is het beter om vaker een korte tijd op een plek spanen, dan minder vaak en heel lang.

Structuur

Voordat het oppervlak geheel is opgedroogd is het mogelijk om groeven, als in een langspeelplaat, in te brengen met een steen. Kleine, ronde bewegingen met de steen brengt structuur aan op het oppervlak. Deze handeling staat representatief voor het gebruik van de steen in de natte toestand van Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt.

Tadelakt met steen polisten
Tadelakt met steen polisten Tierrafino ‘Stone’ kalkmortel uit Marrakech
Tadelakt polijsten
Tadelakt polijsten Tierrafino ‘Stone’ kalkmortel

Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt structuur aanleggen
Deze techniek brengt bepaalde bewegingen aan op muur die in een later stadium door de verschillende lichtinvallen op de Tierrafino Stone Tadelakt zichtbaar worden.
Door vervolgens te polijsten met een plastic spaan en daarbij korter of langer te wachten worden de met de steen ingewreven structuren, weer meer of minder weggewreven. Ga tijdens het polijsten op zoek naar het moment waarop de tekening van de steen blijft staan én een egale glans ontstaat.

Het verkrijgen van een egale glans wordt steeds moeilijker als na de behandeling met de steen te lang wordt gewacht met het polijsten met plastic!

Scrafito

Tadelakt Scrafito
Tadelakt Scrafito Tierrafino ‘Stone’ Verwerker: Gabi Krewet Foto: Carl Giskes
Tadelakt FIU LOGO
Tadelakt FIU LOGO Tierrafino ‘Stone’ Verwerker: Carl Giskes Foto: Waldo Bien
Tadelakt en goud
Tadelakt en blad goud Tierrafino ‘Stone’ Verwerker: Carl Giskes Foto: Carl Giskes FIU Bolongano Italy

Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt Scrafito aanleggen
Voordat Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt gepolijst wordt met zeepwater, is het mogelijk een Scrafito in de Tadelakt te krassen. Deze uitgekraste Tadelakt is ook waterdicht na het te polijsten met een steen en zeepwater. Door het polijsten worden deze specifieke structuur-gebieden ook sterker.

Polijsten met zeepwater

Tadelakt met zeep polijsten
Tadelakt met zeep beldi polijsten Tierrafino ‘Stone’ EXPO2000 Hannover
Tadelakt zeep opbrengen
Tadelakt zeep opbrengen Tierrafino ‘Stone’ kalkmortel uit Marokko

Wanneer, door het voortdurende polijsten, een glans op de Tierrafino Stone Tadelakt is verkregen, laat het dan tussen de 6 en 24 uur drogen (afhankelijk van drogingssnelheid), alvorens de muur of het object te polijsten met een mengsel van 1 x deel Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt zeep en 15 x delen water.

In enkele gevallen is het nodig langer te wachten dan 24 uur met het polijsten met steen en zeep.

Wanneer er te vroeg met zeep wordt gepolijst bestaat de kans dat het oppervlak weer opgeruwd wordt door de steen. Het zeepwater wordt aangebracht met een kwast.

Als er druppels ontstaan die de muur aflopen moet u deze snel wegboenen met een zachte doek!

Zorg ervoor dat er genoeg zeepwater is opgebracht om de steen goed over de Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt te laten glijden en maak kleine, ronde bewegingen met de steen.

Na het polijsten met de steen komt het polijsten met een sok in een dunne plastic zak, ook met kleine ronde bewegingen.
Het zeepwater gaat een reactie aan met de Tadelakt waardoor de Tadelakt waterdicht wordt.

Polijst niet langer dan 2 minuten op één plek op de muur. Polijst 2 minuten, wacht een uur, en polijst dan nog eens 2 minuten, enzovoort!

Polijsten 2

Zolang Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt nog zijn natte kleur heeft, is het nog mogelijk de stuclaag enigzins in te duwen met een steen en zeepwater. Badkamers en andere natte ruimtes moeten minimaal 5 keer behandeld worden met een steen en zeepwater. Er is geen nauwkeurige tijdsaanduiding waarbinnen de 5 polijstgangen moeten plaatsvinden, dit kan binnen twee dagen of een week zijn.

Tadelakt boenen
Tadelakt met zeepwater boenen Tierrafino Stone kalkmortel

Na 6 weken opnieuw zeepwater op de muur of het object aanbrengen en inwrijven met een zachte doek, net zolang totdat het zeepwater er volledig ingewreven is.

Reparaties

Reparaties zijn altijd mogelijk. Het oppervlak moet daarvoor grondig schoongemaakt. Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt op de beschadigde plek aanbrengen en afwerken zoals hierboven beschreven.
Reparaties blijven,  meer of minder,  maar altijd zichtbaar, dat geeft met de tijd ook juist charmes en levendigheid aan het geheel.

Restanten

Handleiding Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt, in natte toestand, is vergankelijk en verwerkbaar binnen 2 maanden na het toevoegen van water. Mits de natgemaakte Tadelakt, goed afgesloten in de originele Tierrafino ‘Stone’ emmer, bewaard wordt, kan met het toevoegen van een weinig water en door het te roeren direct weer een smeerbare pasta worden gemaakt.

Drogingstijd

Afhankelijk van temperatuur, vochtigheid van de lucht en in welke mate de ondergrond absorbeert, heeft Tierrafino ‘Stone’ Tadelakt tussen de 2 uur en 24 uur nodig om zodanig op te drogen dat het tot een glans polijsten al plaats heeft kunnen vinden.

Na ongeveer 1 week is de permante kleur te zien.  Na ongeveer 6 maanden is de Tadelakt volledig uitgehard.
Wanden van een douchecabine mogen na 1 week belast worden, badkamervloeren na 4 weken.

 

Wil je op de hoogte blijven van al ons leem-nieuws!
Volg ons op Facebook
Volg ons op Instagram

De informatie in deze product-omschrijving is met de grootste zorg samengesteld. Tierrafino aanvaardt echter geen enkele verantwoordelijkheid voor directe of indirecte schade die zou kunnen optreden bij het gebruik van de geboden informatie. Bij elke nieuwe uitgave van de produktinformatie vervalt de geldigheid van de vorige uitgave.