BISON CARAVAN 2014

Een selectie uit de ca. 300 kunstwerken tellende internationale ‘kudde’ wordt aangevuld met nieuw werk van bekende Nederlandse kunstenaars waaronder David Bade, Berend Strik, Natasja Kensmil, Rob Birza, Eva Klee, Gijs Frieling, Noah Lamp, Carl Giskes, Louwrien Wijers en Hilarius Hofstede. Ieder werk representeert een bizon.

Over Bison Caravan

Bison Caravan (BC) is in 2003 van start gegaan in Denemarken in het Museum voor Moderne Kunst in Aarhuus. Na de aanslagen in 2001 op het World Trade Center in New York leek de wereld op slot te gaan. Een groep kunstenaars onder leiding van Hilarius Hofstede voelde de noodzaak tot een krachtige beweging die culturen met elkaar zou verbinden. Het beeld van de bizon ontstond als representant van onze eigen Europese oertijd en de wortels van de beeldende kunst: de paleolithische grot en de eerste schilderingen van menselijke hand. Voor de Amerikaanse indianen is de bizon het symbool van overvloed, mits wij ons vanuit harmonie afstemmen op de ons omringende omgeving. Hoe actueel is dit in deze tijd van “crisis”.
Na de start in Aarhuus was BC te zien in Marseille, Vlissingen, Bamako/Mali en in Polen aan de grens met Wit-Rusland, thuisland van de Europese wisent. Voordat BC verder reist naar Canada en Brazilië is er deze laatste Nederlandse editie in Tierrafino. Bij iedere tentoonstelling groeit de ‘caravan’. De kunstwerken worden gedoneerd en blijven deel uitmaken van de kudde.

Paleo Psycho Pop

Door het persoonlijke karakter van de werken en de eigen stijl van de vele kunstenaars, worden allerhande sporen uit verschillende periodes van de kunstgeschiedenis zichtbaar: van de oudste sporen van tekeningen in de grotten van Lascaux tot de stripstijl van een Warhol. Dit vatten wij samen als “Paleo Psycho Pop”.

Wil je op de hoogte blijven van al ons leem-nieuws!

Volg ons op Facebook
Volg ons op Instagram