De jaren 70
Welkom in de 70’s! Wijd uitlopende broeken, discoballen en flowerpower maar ook… de Club van Rome met een waarschuwing; deze manier is niet houdbaar.
Midden in dit alles is een eigenzinnige jongeman uit Krefeld, West-Duitsland, net meester geworden in het graveren en sierbestrating – zijn naam is Carl Giskes, en hij staat aan het beginpunt van een wereldreis… te voet!
Met een ongezonde hoeveelheid nieuwsgierigheid en humor veelste weinigeen schoon ondergoed, start Carl zijn wandeling vanuit Duitsland die uiteindelijk 7 jaar zou duren. Tijdens zijn reis ontdekt hij prachtige leemgebouwen in steden zoals Djenné in Senegal en Delhi in India. Het zal hem een diep respect voor de natuur geven die hij nooit zal verliezen.
vroege jaren 80
Na 7 schitterende jaren keert Carl terug naar Europa. Hij begint te werken onder de wereld beroemde Duitse kunstenaar Joseph Beuys. Samen met Joseph werkt hij aan kunstprojecten die meer weg hebben van de werken van Herakles. Zo kreeg Carl de taak om 7.000 basaltstenen van 400kg per stuk uit Duitse groeves te vinden en te vervoeren om een driehoekige berg te creëren op het veld voor het Friedericianum, het hoofdgebouw van de Documenta in Kassel.
Kassel is ook de plek waar Carl’s passie voor leem echt begint te groeien. Hij ontmoet hier de eerste professor in leembouw aan de Universiteit van Kassel, leembouwarchitect Ir. Klaus Johannes Eckert , een student van de beroemde Egyptische architect Hassan Fathy, en Gernot Minke. Klaus Johannes inspireert Carl om alles te leren over bouwen leem.
1987
Carl zet koers richting Amsterdam. Hier draagt hij met zijn kennis over leembouw bij aan de creatie van het Adobe Paviljoen voor de conferentie “Art meets Science and Spirituality in a changing Economy”.
Het paviljoen is gastheer van beroemde paneldiscussies met onder anderen de Amerikaanse kunstenaar Robert Rauschenberg en de Dalai Lama.
Als Carl zich in Nederland vestigt Kan hij niet wennen aan het ongemakkelijke gevoel in de gebouwen om hem heen. In tegenstelling tot de ruimtes die hij ervoer tijdens zijn reis door Afrika en India, voelen de gebouwen in Duitsland en Nederland aan als een plastic zak.
Juist dat onbehagelijke gevoel is het startschot het zoeken naar een oplossing. Onbewust combineert hij zijn artistieke talent, kennis van leembouw en de invloeden tijdens zijn wandelavontuur om te de eerste decoratieve leemstuc op kleur in Europa te creeeren. Hij richt het bedrijf Leembouw Nederland waarmee hij al zijn energie stopt in zijn heilige missie: Leem sjiek maken.
1992
Leembouw nederland gaat over in Tierrafino, het eerste bedrijf in Nederland dat zich exclusief richt op de productie en distributie van hoogwaardige leem afwerkingsmaterialen.
Nu
Het is nu 2024… en het is meer dan 50 jaar geleden dat Carl zijn eigen pad baande, en ook meer dan 50 jaar sinds de Club van Rome ons waarschuwde voor de gevaren van het negeren van ecologische degradatie. Sindsdien heeft Tierrafino bijgedragen aan de mooie en duurzame transformatie van talloze woningen en paleizen, scholen en ziekenhuizen en restaurants en hotels over heel de wereld.
Ondertussen heeft Carl heeft zowel zijn spaan als zijn wandelschoenen aan de wilgen gehangen en gaat Tierrafino als eerste steward-owned bouwmateriaalproducent ter wereld een nieuw tijdperk in. Samen het Tierrafino Clay Network creëren we een mooie en gezonde wereld, vierkante meter per vierkante meter!