Houtleem

Bouwen met houtleem, hout en leem is zo oud als het menselijk bestaan. Om de houtleem-techniek te beschrijven is het mogelijk af te dwalen in een oneindig aantal technieken. We beperken ons daarom tot 2 houtleem-technieken, met bijgevoegde foto’s.

Leem met houtsnippers

Een mengsel van kleine stukjes hout met zeer vette klei. Laat het mengsel minimaal 1 dag staan en vul dan de afgewerkte latten en riet-bekisting. Laat de muur 6 weken drogen voordat deze te bepleisteren met Leemstuc of kalkpleister. Houtleem is geen dragende constructie en moet altijd een zelfdragend houten frame hebben! Het is tevens belangrijk altijd met een dak-overstek van minimaal 1 meter te bouwen en met een plint van 40 cm hoogte in het spatwatergebied. Het “Droge Hoed, Droge Voet”-principe
Dit bouwsysteem is bijzonder snel en mede daarom vrij goedkoop om te bouwen.

Leem met houten latten en takken.

Zaag alle latten en takken op de gewenste lengte van de wanddikte. Meng de basisleem met water en breng de gewenste consistentie aan. Metsel het hout met de basisleem en stro-zaagsel in het midden van elk houten blok.
Zoals beschreven in de eerste methode ‘Leem met Houtsnippers´
Dit is een meer complexe bouwmethode en vergt tijd.

Houtleem heeft een hoge isolatiewaarde. Met zijn 700 kg / m3 laten de wanden de kou niet door en zorgen voor een comfortabel binnenklimaat.

Paviljoen het  ‘Raathuis’ ,

Te zien op bovenstaande banner-foto heeft haar naam te danken aan haar Raat-vormige ramen en haar toekomstige functie als bijenpaleis en tevens vergader-locatie e.d. Het paviljoen is, in opdracht van de Fruittuin van West, gebouwd met Afkorthout vanuit de Cord Wood-techniek en het principe van ZERO WASTE.

Cord Wood-techniek

Van oorsprong een natuurlijke bouwmethode waarbij korte boomstammen kruiselings worden opgestapeld in een ‘natuurlijk’ mortelmengsel om muren te bouwen. Deze techniek gebruikt tegen minimale kosten lokale materialen.
Stadshout (Amsterdam) tekende voor het ontwerp en de uitvoering van de bouw, leverde hout voor het skelet, resthout voor de bouw van de muren, plus het houtzaagsel voor de samenstelling van het mortelmengsel, als extra isolatie van de leemmuren. Tierrafino leverde basisleem voor de bouw van de muren , verzorgde de uitvoering van de buitenmuren en het afstucen van de van de binnenmuren met duro leemstuc van een honingkleurige wit en oker met stro.

De muren zijn opgebouwd uit horizontale 2 leemdammen, bestaande uit basisleem gemengd met houtzaagsel, dat de isolatiewaarde van de leem extra verhoogt, 1 dam vormt de buitenmuur en 1 dam vormt de binnenmuur met daartussen houtschaafsel als isolatie. Op deze leemdammen zijn verticale houten latjes geplaatst waarop dan weer 2 leemdammen zijn opgebracht enz……..

Het is een vrij eenvoudig maar arbeidsintensieve bouwmethode. Het is snel aangeleerd en met vele hands-on gaat het aanzienlijk sneller. Het resultaat is de zeker de moeite waard.

PAGINA over de bouw van het ‘Raathuis’ klik hier!

Of lees verder op de onderstaande pagina’s van de andere leembouwtechnieken!

Ga naar VAKWERK Ga naar LEEMSTENEN Ga naar STROLEEM

Speciaal voor professionals is de Technical Friday Morning. In 1,5 uur geven we uitleg over leembouw in het algemeen en de technische toepassingen van onze leemproducten. Aan onze presentatie zijn geen kosten verbonden.

Meld je aan

Workshops

Tierrafino organiseert workshops, seminars, stages, cursussen en opleiding over het leren aanbrengen van leemstuc, leempleister, leemverf, stuccolustro, tadelakt, beton-look, leembouw in het algemeen en natuurlijk bouwen met leem.
Interesse? meld je nu aan.

Workshops

Wil je het liever niet zelf doen? Kies een Tierrafino-verwerker bij jou in de buurt

Wil je op de hoogte blijven van ons leem-nieuws!

Volg ons op Facebook
Volg ons op Instagram