Strobouw en Stroleem

Stroleem en Strobouw zijn twee verschillende bouwmethoden.

Stroleem is een methode waarbij ongeveer 30 tot 40 cm lang stro wordt gemengd met vette leem. Het mengsel bestaat uit 200 kg leem per m3 verdund met water en de rest is stro. Het mengsel moet minstens 24-48 uur worden afgedekt voordat het wordt geïnstalleerd. Stroleem wordt geperst in een geprefabriceerde bekisting.
Het mengsel hoeft niet volledig te worden geramd, hoe losser de installatie, hoe lichter het materiaal en hoe hoger de isolatiewaarde. Maak muren niet dikker dan 20 cm. Verwijder bekisting onmiddellijk na voltooiing. Installeer stroleem uiterlijk in juli van een jaar, dit is noodzakelijk vanwege de langzame droging (6-8 weken droogtijd).

Als stroleem in de late herfst nog vochtig is, kan zich schimmel vormen. Beide strobouw-methoden vereisen een dak-oversteek van minimaal 1 meter en de fundering moet ook minimaal 40 cm hoog zijn. Nadat de muren volledig zijn opgedroogd, kunnen ze worden gepleisterd. Stroleem is een zeer arbeidsintensieve bouwmethode en daarom duur.

Strobouw is een methode waarbij strobalen in een vooraf gebouwd raamwerk op elkaar worden gestapeld. Ook hier, zoals reeds beschreven voor stroleem, zijn de grote overhang en de funderingshoogte van toepassing. Afgewerkte strobaal muren kunnen onmiddellijk worden gepleisterd, er is geen wachttijd.
Bouwen met strobalen is een snelle methode en daarom goedkoper dan stroleem bouwen.

Stroleem en Strobouw zonder dak-overstek kunnen leiden tot waterschade en daarom wordt door ons afgeraden te bouwen voor Noord-Europa en andere natte continenten.

Workshops
Stel een vraag
Tierrafino voor bedrijven

Speciaal voor bedrijven hebben we de Technical Friday Morning. In 1,5 uur wordt uitleg gegeven over leembouw in het algemeen en de technische toepassingen van onze leemproducten. Aan onze presentatie zijn geen kosten verbonden.

Meld je aan

Workshops

Tierrafino organiseert workshops, seminars, stages, cursussen en opleiding over het leren aanbrengen van leemstuc, leempleister, leemverf, stuccolustro, tadelakt, BetonLook, Antique Provence, leemfinish, leembouw in het algemeen en natuurlijk bouwen met leem.
Interesse? meld je nu aan.

Wil je het liever niet zelf doen? Kies een Tierrafino-verwerker bij jou in de buurt