Leemstenen

Leembouwtechniek

Een leemsteen (Adobe) is een aan de lucht gedroogde kubus gemaakt van klei, zand en grind, die wordt gevormd met de handen of gedrukt in een vorm met een viberationspers. Zand wordt toegevoegd aan vette klei en soms worden vezel-bevattende stoffen zoals stro of dierlijke uitwerpselen van herbivoren zoals kameel, rund en paard toegevoegd. Plantaardige vezels verminderen het gewicht, verbeteren de thermische isolatie en bieden treksterkte, zodat barsten tijdens het drogen wordt verminderd. In zware regen worden de leemstenen weer zacht, leemmuren moeten worden beschermd tegen permanente natheid en regen. Bij het branden wordt een leemsteen een baksteen, kleibaksteen of klinker.

In Engelstalige landen wordt naar bouwmethoden met ongebakken stenen vaak verwezen met de Spaanse term Adobe, die is afgeleid van het Arabische woord “tôbe” = baksteen. De term werd verspreid via Spaanse beschrijvingen van pre-Columbiaanse gebouwen in Midden- en Zuid-Amerika. De zonpiramide in Teotihuacán, de Huaca del Sol en de Huaca Larga in Peru zijn de grootste Adobe-gebouwen ter wereld.

Klei wordt gebruikt om de leemstenen te maken, die meestal worden gemengd met zand, plantaardige vezels of andere vulstoffen. Te veel zand vermindert het draagvermogen van de stenen, te veel klei zorgt ervoor dat ze barsten. De toevoeging van droog of geweekt stro (zoals gebruikelijk is in Egypte) moet ook verstandig zijn. Het zorgvuldig geknede, viskeuze kleimengsel wordt traditioneel geperst in rechthoekige houten vormen, tegenwoordig vaak ook in metalen vormen. Zodra de massa is uitgehard, wordt het frame van de mal verwijderd. Voor het drogen worden bakstenen met een hoog kleigehalte meestal in de schaduw opgeslagen, omdat te snelle verdamping van het water barsten kan veroorzaken. In delen van Latijns-Amerika en Mesopotamië worden de spaties ook blootgesteld aan direct zonlicht om te drogen.

Leemstenen Tierrafino zijn gevoelig voor stromend water en sterk vocht (niet voor verhoogde luchtvochtigheid). Dankzij de goede warmteopslag bieden ze voordelen ten opzichte van veel andere bouwmaterialen in droge, warme regio’s zoals Egypte, Iran, Jemen of Bolivia, ondanks de middelmatige thermische isolatie. De stenen worden overdag warm en geven de opgeslagen warmte ‘s nachts langzaam af aan de omgeving.

Dit betekent dat een gebouw gemaakt van leemstenen overdag koel blijft en ‘s nachts warm.

In gebieden met sterke zonnestraling worden gebouwen aan de zonnige kant voorzien van een dikkere muur om zoveel mogelijk energie op te kunnen slaan. Om de warmteopslag van de muur te vergroten, wordt glas of doorschijnend isolatiemateriaal voor de muur op noordelijke breedten geplaatst om de warmte in de component te houden (de kortgolvige lichtstraling wordt doorgelaten, maar de langgolvige warmtestraling naar buiten wordt vertraagd).

Lees ook over de andere Leembouwtechnieken.

Ga naar VAKWERK

Ga naar HOUTLEEM Ga naar STROLEEM

Speciaal voor professionals is de Technical Friday Morning. In 1,5 uur geven wij uitleg over leembouw in het algemeen en de technische toepassingen van onze leemproducten. Aan onze presentatie zijn geen kosten verbonden.

Meld je aan

Workshops

Tierrafino organiseert workshops, seminars, stages, cursussen en opleiding over het leren aanbrengen van leemstuc, leempleister, leemverf, stuccolustro, tadelakt, beton-look, leembouw in het algemeen en natuurlijk bouwen met leem. Interesse? meld je nu aan.

Workshops

Wil je op de hoogte blijven van ons leem-nieuws!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram