Vakwerk Leembouw Nederland
Ambachtelijk en duurzaam
Vakwerk Leembouw Nederland. Een vakwerkhuis bestaat uit een houtskelet dat is opgevuld met leem; zowel het skelet als de vulling hebben een specifieke functie.
In het houtwerk onderscheiden we het eigenlijke skelet en het stapel-vlechtwerk van staken. Het skelet verzekert de stabiliteit van het gebouw. Het vangt de druk-, trek- en buigkrachten op ontstaan door de werking van het hout. Het vlechtwerk ondersteunt de opvulling.
Leem vult niet alleen de vakken in de muren op, maar regelt tevens de warmte- en vochthuishouding van het huis.
De belangrijkste eigenschappen van het materiaal komen in het laatste hoofdstuk aan de orde.
Het skelet is in delen op de grond gemaakt. De pen/gat-verbindingen worden met toognagels op zijn plaats gehouden; vervolgens is het vakwerk ter plekke in elkaar gezet.
Bij het opvullen met leem, is de muur in kleinere vakken verdeelt. De staanders en regels vormen daarbij de begrenzingen. Bij het opvullen gebruik je handschoenen.
Als het hele vak tussen twee regels is gevuld met leemmengsel, wordt de tweede laag opgebracht. Om goede hechting te verkrijgen tussen de twee lagen, wordt de tweede laag wanneer de eerste nog plastisch is opgebracht.
In Nederland is het traditionele vakwerkhuis met kalk gewit; zowel het hout als de leem. Hiervoor is nodig; nat gebluste kalk, caseïne en water. Meng (1 deel kalk, 1 deel caseïne, 20 delen water) tot een dunne kalkmelk. Bij voorkeur in een vochtige periode aanbrengen voor- of najaar). De eerste laag kan direct op de natte leem worden gezet. De kalklaag heeft een beperkte levensduur, daarom is het nodig deze procedure om de twee á drie jaar te herhalen.
Leem leent zich uitstekend voor het creëren decoratieve elementen.
Het is vrij eenvoudig om een sculptuur op de leem-muur aan te brengen. Met materialen als glas, keramiek of steen maak je originele ornamenten. De leemwanden aan de binnenkant van het huis zijn bijzonder geschikt voor de fresco-techniek. Deze techniek gebruikte men vroeger in de zogenaamde ‘nette kamer’; de bewoners toonden hiermee hun rijkdom. Tegenwoordig is deze techniek goed toe te passen in representatieve ruimten zoals kantoren of ontvangkamers. Deze techniek vervangt bovendien behang en schilderwerk.
De restauratie van een vakwerkhuis vindt plaats in verschillende stappen. In principe kan alles worden vervangen.
Modern Vakwerkhuis
In Margraten staat het moderne vakwerkhuis van Frank en Monique Radder. Het is duurzaam gebouwd door lokale ambachtslieden van hout en leem. En voor zover bekend is het, het eerste moderne vakwerkhuis in Nederland sinds 150 jaar.
Zie voor vakwerkgebouw van Tierrafino onder meer het Openluchtmuseum Arnhem
Lees het artikel Bouwen met Leem. Goedkoop en heel Natuurlijk. of ga naar de andere pagina’s over leembouwtechnieken.
Ga naar HOUTLEEM Ga naar LEEMSTENEN Ga naar STROLEEMSpeciaal voor professionals is de Technical Friday Morning. In 1,5 uur geven wij uitleg over leembouw in het algemeen en de technische toepassingen van onze leemproducten. Aan onze presentatie zijn geen kosten verbonden.
Meld je aan